);

Ekološka nesreća u okolini Bora: Pukao Hidrotransportni sistem rudnika bakra „Cerovo“

Bor, 15. april

Autor: M.C.

Meštani sela Mali Krivelj, nedaleko od ponovo otvorenog rudnika bakra „Cerovo“, zanemali su jutros kada su videli da reka mulja teče prema njihovim kućama i Borskoj reci. Kako smo saznali od Novice Žurkića, predsednika Mesne zajednice sela Krivelj, najverovatnije tokom noći pukao je Hidrotransportni sistem rudnika „Cerovo“ sagrađen 2011. godine. Ovaj sistem je prenosio samlevenu rudu iz Cerova do flotacije u  rudniku „Veliki Krivelj“ predstavljajući žilu kucavicu cele tehnološke povezanosti. Inženjeri koji su radili u „Cerovu“ naglašavaju da je i ranije bilo sitnijih kvarova na cevovodu na delovima zavarivanja, ali da je to brzo otklanjano i nije bilo većih ekoloških i finansijskih posledica. Sada je reč, naglašavaju u Mesnoj zajednici Krivelja, o ekološkoj katastrofi jer biće zatrovane veće površine zemljišta i vodotokovi. Ugroženi su i objekti u delu Krivelja kroz koji prolazi sistem transportovanja rude.

Podsećanja radi, „Cerovo“ je, nakon 12 godina rada, bilo zatvoreno zbog siromašne rude bakra i gomilanja gubitaka u poslovanju. Pred predsedničke izbore, pre tri godine, rudnik je ponovo otvoren iz apsolutno političkih razloga kada je, na taj način, potpomognuta kampanja Borisa Tadića.

-„Cerovo“ je i danas nerentabilan rudnik.Tamo su troškovi za dobijanje jedne tone katodnog bakra gotovo dvostruko veći od cene na svetskoj berzi. Nikome, sem poslovodstva RTB Bor, nije jasno zašto se uporno ulaže u taj, neperspektivni rudokop – sazajemo od rudarskih stručnjaka u Boru.

Оставите одговор