);
Breaking News

Od sledećeg meseca moguća naplata dugova od firmi u restrukturiranju

 

 

16.april.Bor
Izvor : alo.rs Aktuelno

Lider Sasa RadulovicUdruženja građana „Dosta je bilo“ i bivši ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da će sledećeg meseca, posle više od 10 godina, hiljade firmi koje imaju potraživanja od 153 preduzeća u restrukturiranju, moći da naplaćuju dug od kompanija kao što su Rudarsko topioničarski basen Bor, Ikarbus, Galenika, Politika.

Odluka Ustavnog suda o ukidanju moratorijuma na naplatu potraživanja biće objavljena 15. maja, pa će dugovanja moći da se naplaćuju u sudskim postupcima, rekao je Radulović na konferenciji za novinare, naglasivši da se radi o „milijardama evra.

Oko 55.000 radnika, zaposlenih u 153 preduzeća u restrukturiranju, već sledećeg meseca moglo bi da ostane bez posla. Naime, ukoliko do polovine maja vlada Srbije ne preduzme konkretne poteze da te firme zaštiti od prinudne naplate poverilaca, to bi moglo da dovede do njihovog gašenja, upozoravaju za „Alo!“ predstavnici sindikata i ekonomisti.
Prema ranijoj odluci Ustavnog suda, nakon 14. maja prestaje da važi zaštita preduzeća u restrukturiranju od sprovođenja prinudne naplate nad njihovom imovinom, što praktično znači da će poverioci tih firmi napokon moći da prinudno naplate svoja potraživanja, uključujući blokadu računa, plenidbu i prodaju imovine. Predsednica ASNS-a Ranka Savić strahuje da bi pritisak poverilaca mogao da izazove likvidaciju preduzeća u restrukturiranju, što bi za radnike značilo odlazak na biro za nezaposlene.

Uznemirenje sindikata i radnika je veliko, jer će dozvola naplate potraživanja za 80 do 90 odsto tih firmi značiti kraj postojanja, odnosno likvidaciju. To bi značilo gubitak posla za više od 50.000 zaposlenih u tim preduzećima, pa bi oni i njihove porodice postali socijalni slučajevi – upozorava Savićeva. Ona dodaje da su se sindikati već obraćali Vladi i mandataru, ali da odgovora i konkretne inicijative još nema.

– Sve je u rukama države. Restrukturiranje mora jednom da se završi, ali ljudi nisu krompiri pa da se odjednom izbace na ulicu – zaključila je ona.
Ekonomista Mahmut Bušatlija se slaže da firmama u restrukturiranju zaista preti skora likvidacija.
– Izvesno je da će poverioci hteti da naplate svoja potraživanja čim im se za to stvori prilika. Pošto su ove firme uglavnom propale i sa nedovoljnim kapitalom da se pokriju svi dugovi, poverioci neće gubiti vreme da stanu u red za naplatu – ocenio je Bušatlija. Jedini način da se ta preduzeća spasu od gašenja je, kako on smatra, da se država dodatno zaduži kako bi isplatila njihove dugove. Ove firme, prema ranijim analizama, godišnje koštaju građane Srbije oko 750 miliona dolara, a njihov dugovi iznose oko četiri milijarde evra, što premašuje njihov kapital.
Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !