);
Breaking News

U RTB Bor masovno zapošljavanje uoči izbora

16.april. Bor

Izvor: Studio B, Vesti, Tanjug

GENERALNA DIREKCIJA RTBa BORDan pred održavanje izbora, 15. marta ove godine, u Rudarsko-topioničarskom bazenu Bor stalni radni odnos dobilo je 500 radnika, piše današnji Blic.

RTB Bor je već godinama kompanija u restrukturiranju, zakon je štiti od bilo kakvih prinudnih naplata, „gleda kroz prste“ zbog neplaćenih doprinosa i pokriva ovu obavezu prema 5.000 radnika iz budžeta, piše „Blic“ u tekstu pod naslovom direktor Blagoje Spaskovski prima nove radnike, država za njih plaća doprinose.

 

RTB Bor, kao ni druge firme u restrukturiranju, ne mogu zapošljavati bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, ali Spaskovski nema tu saglasnost.

„U subotu, 15. marta dobili smo rešenja za rad na neodređeno vreme. Do tada smo svi, zbog trenutnih potreba za neke poslove, imali rešenja na određeno vreme“, rekao je „Blicu“ jedan novoprimljeni radnik RTB-a.

Zbog ove nezakonite radnje zasad nije podneta nijedna prijava protiv rukovodstva RTB-a, ali unazad tri godine protiv čelnika RTB-a podneto je više od 20 krivičnih prijava za zloupotrebu službenog položaja.

Blagoje Spasovski je u pismenom odgovoru na pitanja „Blica“ naveo da jeste zaposlio na neodređeno vreme 500 radnika, ali ne samo u jednom danu.

„Saglasnost Agencije za privatizaciju nam u ovom slučaju nije bila potrebna jer je reč o broju radnika koji nje prelazi 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u kompaniji, a kojih ima 5.222“, naveo je Spasovski.

Na pitanje, otkud da RTB Bor odluči da ulaže milione evra u sređivanje grada ako u isto vreme ne izmiruje svoje obaveze prema državi i dobavljačima, Spaskovski tvrdi da je „u pitanju društveno odgovorno poslovanje“.

„Za sav novac koji je RTB Bor izdvojio u te svrhe postoji saglasnost Agencije za privatizaciju“, tvrdi generalni direktor RTB Bor.

Ova firma, inače, jedna je od onih koja nije Ministarstvu privrede dostavila ličnu kartu, odnosno pregled ukupnih dugova i potraživanja , kao i spisak svih dobavljačca.
Čak se, podseća „Blic“, januara ove godine pojavio audio-snimak sa kolegijuma RTB Bora, na kom se jasno čuju psovke koje Spaskovski upućuje tadašnjem ministru Saši Raduloviću zbog zahteva da ovaj, kao i sve druge firme u restrukturiranju, dostavi podatke o poslovanju. Ponašanje Spaskovskog tada niko nije želeo da komentariše .

„Blic“ je juče bezuspešno pokušavao da od predsednika Upravnog odbora RTB Bora dobije odgovor da li je UO dao saglasnost da se broj novozaposlenih uveća za skoro 10 odsto .

Od decembra 2013. predsednik UO RTB Bora je Boris Dragović, šef kabinbeta ministra finansija Lazara Krstića. Do njegovog dolaska RTB nije imao predsednika UO tri godine, naveo je „Blic“.

Оставите одговор