);

Pismo: Tužiću sve opštinske funkcionere ukoliko ne “zaustave” klizište u Novom selištu!

Bor, 22. april

Poštovana redakcijo Medija centra Bor,

Dana 07.03.2014. objavili ste tekst pod naslovom „Voda i klizište ugrožavaju kuće u Novom selištu!“.

Nadležni iz opštine nisu reagovali, ali je po mom zahtevu dolazio republički urbanistički inspektor i utvrdio da objekat nije urađen u skladu sa važećim Zakonom o planiranju i izgradnji i propisom donetim na osnovu ovog zakona. Međutim, on nije nadležan za postupanje po uočenim nedostacima, pa je o tome obavestio nadležni organ – komunalnu inspekciju OU Bor.

Kako sam i ranije zahtevala od nadležnih da se ovaj problem reši a nikakve realizacije nije bilo, ovaj put, ukoliko se ne reaguje u zakonskom roku, tužiću odgovorne. Zbog onih koji su direktno ugroženi, a i svih zainteresovanih za ovu problematiku, molim vas da sledeći dopis objavite u celini:

Regulacija voda sa objekta sportskog igrališta i dečijeg parka između ulice Čede Kecmana i naselja Kučajna u mesnoj zajednici Novo Selište u Boru.

Poštovani,

nadležne institucije u Boru skoro dve godine ne žele da reše problem atmosferskih voda koje sa ovog objekta ugrožavaju domaćinstva prvenstveno u ulicama Čede Kecmana i Vase Pelagića. Objekat je lociran neposredno iznad stambenih kuća. Još 2012. godine JKP “Vodovod” počelo je da vrši izradu predmetnog objekta, čiji je investitor Opština Bor preko JP “Direkcija za izgradnju Bora”. Objekat još uvek nije završen. Projektnom dokumentacijom nisu predviđeni nikakvi objekti za zaštitu od voda koja se prilikom atmosferskih padavina sliva sa objekta ka stambenim kućama, noseći pri tom kamen i zemlju sa kosine deponije na kojoj se objekat nalazi! I pored ovog nedostatka projekat je dobio pozitivnu potvrdu o izvršenoj tehničkoj kontroli!

U više navrata traženo je od predsednika Opštine Bor; Opštinskog veća; Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalne poslove, Opštinske uprave Bor; JKP “Vodovod”; JP Direkcija za izgradnju Bora, i komunalne inspekcije u Boru da se projektna dokumentacija dopuni objektima zaštite od voda i klizišta na terenu, i da se ovi radovi realizuju. Stanovnici najugroženijih kuća poslali su 2012. godine peticiju nadležnim institucijama u kojoj zahtevaju rešavanje ovog problema. Do danas ništa nije urađeno po ovom pitanju.

Republički urbanistički inspektor je ispred Ministarstva građevinarstva i urbanizma Republike Srbije, obišao predmetni objekat i 09.04.2014. sačinio predstavku br. 361-350-09/2014-09-2 kojom je obavestio nadležni organ – komunalnu inspekciju UO Bor da izvršena promena stanja u prostoru u Boru, nastala izgradnjom sportskog terena igrališta dečijeg parka između ulice Čede Kecmana i naselja Kučajna u Boru nije izvršena u skladu sa važećim Zakonom o planiranju i izgradnji i propisom donetim na osnovu ovog zakona. S toga zahtevam da preduzmete sve što je u Vašoj nadležnosti kako bi ovaj problem bio rešen u zakonskom roku. U suprotnom biću primorana da protiv odgovornih lica i institucija podnesem sudsku tužbu!

U prilogu dostavljam peticiju stanovnika najugroženijih kuća, nekoliko slika predmetnog objekta, kao i rešenje republičkog urbanističkog inspektora.

U Boru, 15.04.2014.

Svetlana Rajković, dipl.ecc.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !