);
Breaking News

Restruktiranje: I RTB-u Bor preti stečaj!

Bor, Beograd, 24. april

Izvor: ALO

Od 15. maja, odlukom Ustavnog suda, država više neće moći da štiti preduzeća u restrukturiranju, zbog čega će te firme, najverovatnije, otići u stečaj. Pročitajte koji bi to radnici uskoro mogli da završe na ulici.

U Srbiji ima 153 preduzeća u restrukturiranju i u njima radi oko 50.000 ljudi.
Neka od najzvučnijih preduzeća svakako su RTB Bor, Ikarbus, Galenika, Politiku, Petrohemija, Simpo… Ipak, zvuči gotovo nemoguće da će država olako dozvoliti da joj najveće strateške firme propadnu.
Kako će se raspetljati ovaj čvor ostaje da se vidi. Za sada se zna kako je sve počelo – u novembru 2013. Ustavni sud je proglasio neustavnom odredbu Zakona o privatizaciji koja praktično zabranjuje poveriocima da naplate svoja potraživanja od preduzeća u restrukturiranju. Ta odluka biće objavljena u Službenom glasniku 15.maja, prenosi Telegraf.
To praktično znači da ako se bude poštovala, ova odluka će preduzeća u restrukturiranju odvesti u stečaj.

Neke procene pokazuju da bi bez posla moglo da ostane oko 40.000 ljudi. S druge strane, bivši ministar privrede Saša Radulović tvrdi da će ovakva odluka Ustavnog suda značiti stečaj za svih 153 preduzeća.

Među firmama u restrukturiranju su i PKB Beograd, Graničar, 7.juli, JP Resavica, Trepča, Industrija kablova Jagodina, Petrohemija, Jumko, IMK 14.oktobar, Nevena Leskovac, Industrija obuće Beograd i mnoge druge firme.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama