);

Dani devojčica i dečaka u OŠ“Dušan Radović“ Bor

Bor, 28. april

„Dan devojčica“ je događaj koji se tradicionalno održava u svetu svakog poslednjeg četvrtka u aprilu sa ciljem da se devojčice upoznaju sa netipičnim profesijama kojima se žene bave. Radi poštovanja rodne ravnopravnosti obeležavamo paralelno i Dan dečaka. Program je zamišljen kao dan kada se učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola upoznaju sa atipičnim zanimanjima za svoj pol i tako dobijaju priliku da steknu konkretna iskustva u oblastima u kojima žene odnosno muškarci nisu dovoljno zastupljeni.

Ove godine odlučili smo se da ovaj dan obeležimo sa 80 učenika četvrtog razreda. U školi su 24. aprila gostovale ekspertkinje koje se bave atipičnim zanimanjima za svoj pol. U goste su nam došle: Vesna Pavlov – inžinjer rudarstva iz Flotacije Bor, Dragana Avramović – varioc sudova pod pritiskom iz Toplane Bor, Severka Sazdanović – rudarski tehničar i nadzornik u jami RTB Bor, Žaklina Stojanovski – radnik na transportnom sistemu i Slavica Vukajlović – miner na površinskom kopu Veliki Krivelj, RBB Bor. One su predstavile svoja zanimanja, opisale svoj radni dan, uslove rada i opremu sa kojom rade. Učenicima su prenele poruku da žene mogu da rade “muške” poslove i to sa većom odgovornošću i željom da ih urade bolje. Narednog dana u goste su došli Bane Jovanović i Isidora Nikolić – policajci, Marko Jovanović i Željko Savić – pedagozi i Miljan Kovačević – vaspitač. Njihova je poruka da nema muških i ženskih zanimanja i da je svako dobar u svom poslu ukoliko ga radi iz ljubavi.

Učenici su intervjuisali sve goste i uručili im zahvalnice. Dečaci i devojčice su razmenili poklone koje su jedni drugima napravili za Dan devojčica/dečaka.

Nataša Ranđelović,

koordinator Tima za profesionalnu orijentaciju

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !