);

Vučić je juče rekao da je menadžment RTB Bor LOŠ, ostavke su neminovne!

Bor, Beograd, 28. april

Autor: M.C.

Foto: Tanjug

“U oblasti rudarstva izvršiće se ozbiljne izmene postojećih akata i seča propisa, koji usporavaju i guše razvoj rudarstva. RTB Bor je najvrednija kompanija u istočnoj Srbiji, ali je zbog velikih dugova i lošeg menadžmenta dovedena u tešku situaciju. Kompanija bi uz finansijsko restrukturiranje imala veliki broj zainteresovanih investitora i mogla bi da se postigne visoka cena, a dugoročno čak i veći broj zaposlenih. Za privatizaciju RTB Bora neophodno je da se promeni i regulatorni okvir, a pokušaćemo u periodu pred nama da podignemo rudnu rentu da bi i država i lokalna samouprava imale koristi od rude iskopane na njihovoj teritoriji. Država Srbija nije blagoslovena što ima RTB Bor, nego zato što ima izdašne potencijale za eksploataciju rude bakra koju RTB Bor ne koristi na najbolji način. Sa realnim iznosom rudne rente, postaje manje relevantno ko je sam operater RTB-a – država ili neka druga kompanija. Značaj RTB Bor potencijalno će rasti usled skore pojave interesovanja za istraživanje i eksploataciju rude u okolini Bora”.

Kasnije je, u odgovoru na poslanička pitanja, Vučić naglasio da će “novi ministar rudarstva imati najviše problema u RTB Bor i rudnicima uglja “Resavica”.

Nekako, pre sednice Skupštine Srbije i ekspozea, dan, dva ranije, pojavila se, i danas se po elektronskim medijama „okreće“ infromacija o dobroj, većoj od planirane, martovskoj proizvodnji u Rudniku bakra „Veliki Krivelj“. Naravno, ne spominju se ostali parametri, na primer biznis plan. A u istom tom biznis planu „zacrtana“ je višestruko veća proizvodnja od one koja se ostvaruje i na osnovu toga dobijen je novac (krediti) za novu mehanizaciju i opremu. Kad bi se te „stavke“ uporedile dobila bi se neuporedivo drugačija slika. Koga to u toj hrpi manipulacija uopšte zanima? Bitno je da se, bar tako nama izgleda, u javnost pusti naručeni, afirmativni tekst i na taj način, opet, i opet, „pokrije“ eventualni „napad“ nekog analitičnijeg novinara ili neutralne, profesionalne novinske kuće. I ne samo novinara, nego se tako „negira“ i stav političara, mišljenje stručnjaka, izjava državnika. I tako ponašanje traje godinama. Zar i to nije pravi primer spinovanja infromacija? U čiju korist, u korist nesposobnog, pa i nedoraslog vremenu i mestu, rukovodstva (po Aleksandru Vučiću lošeg menadžmenta u RTB Bor)!

Nije ovo „patent“ poznat samo stručnim i agilnim službama RTB Bor, to mnogi rade kod nas i u svetu. RTB je, ipak, za nas, u Boru, i Srbiji, najvažniji i svaka informacija iz te firme ima poseban značaj. U ovom slučaju, to što u ekspozeu, na Skupštini Srbije, na najeminentijem skupu poslednih godina, govori prva politička i državnička ličnost, nekako dolazi u drugi plan. Ili bi trebalo da bude tako u glavama, ne novinara iz kombinata bakra i šire, nego istog tog menadžmenta o kojem je Aleksandar Vučić rekao da je LOŠ.

I SAD, kad bi iole bilo ozbiljnijeg menadžmenta, prvo bi glavni menadžer, dakle, Blagoje Spaskovski, bez oklevanja, već danas, PODNEO OSTAVKU! Ako to što je Vučić juče pred milionskim auditorijumom i celim svetom (direktan TV prenos) kazao nije dovoljno da se, bar kulturno i elegantno, nakon pet i po godina, napusti kormilo i ne čekaju moguće afere i bure (najavljen je i miting sindikalaca Srbije 1. maja u Beogradu, gde će radnici RTB-a, kao i obično, biti u prvim redovima, umesto na tradicionalnom Uranku na Borskom jazeru), onda zaista više nema smisla bilo šta komentarisati. Čak je, mimo prakse, i iz RTB-a, protekle noći, na društvenim mrežama osvanuo deo Vučićevog govora vezan za RTB. Valjda su i ONI, konačno, shvatili da više nema šale!

OSNOVNO je da su ostavke celog menadžmenta na čelu sa generalnim direktorom RTB-a Bor, posle svega, i najpre nakon jučerašnje Vučićeve ocene, NEMINOVNE!

 

Оставите одговор