);

Bor, ponovo, živi u ekološkoj agoniji

Bor, 29. april

Autor: M.C.

Zastarela topionička oprema i, kako naglašavaju ekolozi, uništena metalurgija u RTB Bor (stara propala, nova ko zna kad će biti okončana), glavni su krivci za ponovno, opasno zagađenje vazduha iznad Bora. Na grafikonima državne Agencije za zaštitu životne sredine najlakše se mogu videti kolika su zagađenje, ali je najgore što se i u gradu i ulicama, i danju i tokom noći, ljudi guše, a asmatičari doživljavaju stresove. Jutrošnje zagađenje, na primer, bilo je DESET puta veće od dozvoljenog. Sumpor diokisda je najviše u atmosferi, mada ima i ostalih otrovnih elementa, od žive do arsena. PODSETILI bi građane da je i donedavna ministarka energetike i zaštite životne sredine dr Zorana Mihajlović, 6. avgusta prošle godine, nakon bezbroj urgencija i pisama od pojedinaca i institucija, obećala građanima da će Borani ove godine za 6. avgust, Dan rudara, udisati čist vazduh. Ona će, rekla je kasnije, lično nadgledati radove i pratiti finansijske tokove odavno započete gradnje u Topionici i rafinaciji bakra (TIR). To je značilo da će biti završeni novi metalurški pogoni. Međutim…

O tome da će Bor do kraja godine dobiti novu topionicu i Fabriku sumporne kiseline sa pratećim pogonima, saaznajemo od stručnjaka, nema ni govora. Štaviše, prolongiranje novih rokova je moguće i na duži period. Investicije su stale, krediti potrošeni, gradilište maltene opustelo, nema kvalitetnijih informacija o radovima, radilo se bez projekta i validne dokumentacije, tako da će uskoro, kako stvari stoje, i najodgovorniji bežati od odgovornosti.

Da li je bolje da se u sadašnjoj, kakva jeste, borskoj metalurgiji ništa ne radi i ne prave stalni gubici a da se prodaju sirovine iz Rudnika bakra Bor, odlučivaće, najverovatnije, NOVI MENADŽMENT u kojem neće biti aktuelni direktori na čelu sa Spaskovskim.

Share

One thought on “Bor, ponovo, živi u ekološkoj agoniji”

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !