);
Breaking News

Ministar Antić razgovara sa Amerikancima o Boru

Bor, Beograd, 30. april

Novi ministar energetike i rudarstva razgovaraće sa menadžmentom američke kompanije o investicijama u rudna nalazišta u okolini Bora

Izvor: Blic

foto: Tanjug
foto: Tanjug
Dejan Koželj (desno) na konferenciji o mineralnim resursima
Dejan Koželj (desno) na konferenciji o mineralnim resursima

Amerikanci su, kako saznaje „Blic“, zainteresovani da ulože milijarde dolara u eksploataciju rude zlata i bakra. Ministar Aleksandar Antić bi sa vodećim ljudima te kompanije trebalo da se sastane već sutra.
– “Friport Mekorman” već ima prava da vrši geološka istraživanja rudnih nalazišta po Timočkoj krajini. Oni tvrde da u okolini Bora postoje neistražena nalazišta zlata i bakra čija vrednost prelazi 18 milijardi dolara – navodi naš izvor.
U Vladi Srbije za “Blic” nisu mogli da preciziraju koliko su novca Amerikanci spremni da ulože, ali navode da se „svakako radi o investiciji koja vredi nekoliko milijardi dolara“.
– Na sastanku sa ministrom Antićem, predstavnici te kompanije će tačno reći koliko sredstava bi da ulože i kakve će koristi, osim zapošljavanja radne snage, Srbija da ima od te investicije – navodi naš sagovornik.
Dejan Koželj, direktor “Friport Mekormana”, izjavio je pre nekoliko dana da su „spremni da otvore novi rudnik u okolini Bora i da ulože do pet milijardi dolara“. On je naveo da su na mestu zvanom Čukara pronašli rezerve od 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata.
– Do sada smo u istraživanja uložili 15 miliona dolara, ali će narednih godina ulaganja biti višestruko veća. Želimo i nadamo se saradnji sa RTB Borom. Ali na koji način, tek će biti tema budućih pregovora – rekao je Koželj.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !