);

Sindikati TIR-a BOR : Zašto su radnici ogorčeni na rukovodstvo?

Bor, 30. april

Autor: M.C.

Redakcija Medija centra Bor dobila je danas zvanični zahtev Samostalnog i Nezavisnog sindikata TIR-a (RTB Bor) upućen rukovodstvu tog preduzeća, uz napomenu da će uslediti i peticija za smenu menadžmenta republičkoj Vladi, sa “predlogom radnika” kako da se izađe iz sve dublje krize. U zahtevu se napominje da je neophodno da se povećanjem proizvodnje i produktivnosti  naplate i milioni evra datih kroz bakar i otpadno gvožđe firmama koje idu u stečaj. Da se ne bi smanjivale plate (a to se i te kako čini), jer radnici rade u “najzagađanijim uslovima u Evropi”, neophodno je da se prestane se topljenjem najgorih koncentrata bakra u našoj topionici, a najkvalitetniji koncentrati da se – izvoze. A trebalo bi da bude obrnuto, prvenstveno zbog zdravlja i radnika i građana Bora. Zanimljivo je da PRVA tačka zahteva glasi: “Smanjite donacije i opštinskoj i privatnoj TV u Boru (300.000 dinara svakog meseca), dalje se traži vraćanje plata na stari nivo, razmatranje bespotrebnog ulaska “rudarskog sindikata u metalurške pogone” (poznatiji kao direktorski sindikat) i posebno – potpisivanje peticije za smenu rukovodstva.

Pri kraju zahteva, napomenuto je: “Svi koji su nezadovoljni i kojima je poslovodstvo smanjilo zaradu i ukinulo prvomajsko jagnje ili roštilj, mogu sa nama 1. maja da krenu za Beograd na protest”.

Ovo je suština tog dopisa, uredno overenog i potpisanog, a jutros smo od sindikalnih lidera obavešteni da su nezadovoljni i radnici u Rudnicima bakra Bor (RBB) i da u RTB Bor niko, pa ni direktori, više neće moći da “radnike žedne prevodi preko vode”. Ovo bi mogla da bude i originalna čestitka radničkoj klasi Bora za 1. maj međunarodni praznik rada koji se u gradu bakra uvek obeležavao u Boru, a ne, kao sada, – u Beogradu. Dolazi novo vreme o kojem je Medija centar Bor poslednjih godina, bar kad je reč o RTB Bor i njegovom “uspešnom menadžmentu”, naširoko i argumentovano pisao i uporno upozoravao uprkos mnogim nerazumevanjima i neprijatnostima.

Srećni Vam, i radni, i neradni, prvomajski praznici!

              

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !