Danas je Svetski dan slobode medija

Bor, Beograd, 03.05.2014.

Oba novinarska udruženja, UNS i NUNS, pozvali su sve novinare i medije danas U PET DO DVANAEST isključe ton i zamrače ekrane, i MINUTOM GROMOGLASNE TIŠINE pokažu da su spremni da se bore za slobodu novinarske profesije.

U svojim proglasima povodom Svetskog dana slobode medija pozivaju vlast i državne organe da novinarima i medijima obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure.

„Finansijski i politički centri moći medije u Srbiji koriste kao sredstvo kreiranja javnog mnjenja u skladu sa svojim, uskim i sebičnim interesima. Uprkos deklarativnim obećanjima, vlast i dalje okleva sa rekonstrukcijom medijskog zakonodavstva, zadržavajući direktan i indirektan uticaj na medijsko tržište na kojem i dalje nema ključnih pretpostavki za slobodnu i fer utakmicu, stoji u saopštenju NUNS.

„Nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha. Pritisnuti nemaštinom, u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa u kome ih vlasnici medija drže godinama, novinari i medijski radnici podložni su cenzuri i samocenzuri. Prema istraživanju UNS-a iz marta ove godine, 35 odsto članova je odgovorilo da je povremeno izloženo cenzuri a 44 procenta samocenzuri. U velikoj meri cenzuri je izloženo 7 odsto kolega, a autocenzuri čak 28 procenata, upozorio je UNS.

Udruženja su istakla da „novinare i celokupnu javnost Srbije posebno onespokojava činjenica da ni 20 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je ubio novinarku Dadu Vujasinović, da se ni posle 15 godina ne zna po čijem nalogu je ubijen kolega Slavko Ćuruvija i da već 13 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Autocenzura: Nevidljiva pretnja slobodi medija

Povodom obeležavanja svetskog dana slobode medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Misija OEBS u Srbiji Vas pozivaju na javnu debatu “Autocenzura: Nevidljiva pretnja slobodi medija”.

Medija centar Beograd, 6.5.2014. | Vreme: 12:00 | Terazije 3, II sprat, Velika sala.

Debata će okupiti novinare, predstavnike civilnog društva i akademske zajednice, kao i druge medijske profesionalce i građane i, nadamo se, unaprediti diskusiju i razmenu mišljenja o autocenzuri koja je, širom sveta, prepoznata kao jedan od najvećih izazova i pretnji za slobodu medija.

Novinari i svi drugi zainteresovani iz Niša, moći će da prate debatu preko video linka koji će biti ostvaren između Media centra u Nišu i Medija centra u Beogradu.

Javna debata

Misije OEBS u Srbiji
Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS)
Udruženja novinara Srbije (UNS)
Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV)

Govore:

  • Pola Tidi, zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji
  • Olivera Kovačević, novinarka RTS-a
  • Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika Vreme
  • Radomir Diklić, direktor novinske agencije Beta

Moderator: Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije

Share

Ostavite odgovor