);
Breaking News

Foto: Rumuni zadivljeni “Dolinom mira” i Pirketovim skulpturama

Bor, 5. maj

Autor: M.C.

Iako su za prvomajske praznike kiša i hladno vreme omeli veću posetu Borskom jezeru, hotel “Jezero” je bio pun, a veći broj gostiju posetilo je i Dolinu mira i izložbu skulptura Boranina, Milorada Antića Pirketa. I jutros su, dok je kiša rominjala, pristigli ljubitelji umetnosti, gosti Brestovačke banje, iz Beograda.

-Ovog 1. maja prvi put, sem mojih 40 skulptura u drvetu, izložene su i slike porodice Antić, četiri autora na čelu sa profesorom i akademskim slikarom, mojim pokojnim bratom, Radomirom Antićem čiji bakrorezi krase i odaje borske Muzičke škole. Najviše su se prijatno iznenadili posetioci iz Rumunije, veća grupa turista. Oni su ostali zadivljeni najavljujući da će dovoditi i prijatelje u ovaj, najlepši jezerski krajolik oplemenjen umetničkim delima. Skulpture će biti izložene do 20. maja, a slike su “važile” samo u vreme prvomajskog praznika-kaže Pirke.

Nepoznato je zašto ova stalna, desta po redu izložba skulpture u hrastovom drvetu, nije uvrštena u zvanični prvomajski program, mada je jedina kulturna manifestacija celog maja. Kome to neodgovara da okuplja borske umetnike i stvaraoce uprkos tome što imamo Centar za kulturu i dve turističke organizacije potpomognute ostalim kulturnim ustanovama. Hoće li se nova, stara lokalna vlast malo više pobrinuti za kulturni život na Borskom jezeru, naravno, ukoliko ne razmišljaju da zatvore neke od objekata kako se nezvanično najavljuje?

Оставите одговор