);
Breaking News

Vladimir Stanković o psihologiji Interneta

Bor, 7. maj

Autor: M.P.

Ko su ljudi koji provode značajan deo vremena na Internetu i društvenim mrežama, kakvi su njihovi psihološki profili i da li se on-line život razlikuje od realnog života, pitanja su na koje je pokušao da odgovori Vladimir Stanković, doktorand katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu na sinoćnoj tribini u borskoj biblioteci. U svetu, šest od sedam ljudi, ima pristup Internetu, a u Srbiji 68 odsto korisnika Interneta je aktivno na nekoj od društvenih mreža.

– S obzirom na značaj Interneta, iznenađuje da ova tema nema dovoljno istraživanja u svetu, mada ima pomaka, i ovo predavanje je jedan od pionirskih koraka u tom smeru. Društvene mreže dosta utiču na psihu korisnika; prosečan korisnik provodi oko šest sati dnevno na Internetu od toka pola na Facebook-u, Twiter-u i drugim mrežama, što je značajan deo vremena, rekao je Stanković.

Elektronska komunikacija omogućava socijalizaciju među ljudima koji se lakše povezuju i zbližavaju. Razlog je bolja kontrola i nepostojanje neverbalne komunikacije koja čini 80 odsto razgovora lice u lice. Dolazi i do dezinhibicije, slabi se suzdržanost i oslobađanje od normi. Sve to može dovesti i do određenih opasnosti. Zato je Stanković analizirao psihološke identitete korisnika svetske globalne mreže i prezentovao rezultate istraživanja.

Vladimir Stanković je, podsetimo, 1. aprila održao izuzetno posećeno predavanje o psihologiji laganja.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !