);
Breaking News

ŽIVORAD PETROVIĆ: Čestitam, novi direktor ZC je pravi čovek na pravom mestu!

Bor, 7. maj

Autor: M.C.

-Čestitam novom direktoru Zdravstvenog centra, to je pravi čovek na pravom mestu. Imali smo danas lep i koristan razgovor. Predstoji da na sledećoj sednici Skupštine opštine imenujemo organe upravljanja i da, nakon toga, krenemo u ostvarivanje najodgovornijih zadataka kako bi unapredili zdravstvo. Ovako je Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor, u preksinoćnoj emisiji TV Bor „Aktuelnosti“ odgovorio na pitanje novinara o tome dokle se stiglo sa reorganizacijom zdravstvenih ustanova.

Nije se poslednjih godina desilo da prvi čovek Opštine i grada Bora tako javno pohvali nekog od najodgovornijih u zdravstvu koga je postavilo resorno ministarstvo, pa ni u nekim drugim delatnostima od životnog značaja. Ne znamo zašto, ali ni voditelj nije spomenuo ime „tog čoveka“, hirurga, dr Gorana Bogdanovića. Verovatno je posredi nenamerni propust!

Emisija je više bila zanimljiva zahvaljujući Petroviću, a završena je konstatacijom da će Bor u skorijoj budućnosti (da li za četiri godine mandata, pod uslovom da najesen ne budu lokalni i izbori u Vojvodini, shodno najavljenim promenama Izbornog zakona) dobiti status grada. „Ukoliko ne budem uspeo, pre svega da povećamo zaposlenost u malim i srednjim, i porodičnim firmama, i grad ne dobije dušu i sjaj kakav zaslužuje, neću čekati da me smenjuju, sam ću se povući“. Ni ovakva konstatacija nije se čula ko zna od kada.

„Opštinska uprava danas deluje kao raštimovani orkestar. Uredićemo taj sektor, neće biti privilegija, radićemo po sistemu „ni po babu, ni po stričevima“. Postoje viškovi zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama. Već sam naložio direktorima da sačine nove sistematizacije radnih mesta. Biće to gorka pilula za sve nas. Nećemo dopustiti da ljudi tako lako ostanu bez posla. Direktori u JP moraju da budu menadžeri. Na primer, u Sportskom centru imaju sve, od hala do bazena i negativno posluju. Imaju 104 zaposlena, neko će morati i u Komunalno preduzeće. Nemamo viška radnika u proizvodnji, nego u administraciji. Lično mi parkovi „bodu oči“. Imamo zemlju, nemamo tendere za travu i cveće. I sad sve stoji. Neviđena neodgovornost oko raspisivanja tendera. Posao dobijaju beogradske firme, a naša preduzeća ostaju nezaposlena. Ko god od direktora ne bude radio kako valja, biće odmah smenjen…“

Otvoreno i bez frazologije. Nije se, doduše, čula ni reč, bar u delu koji smo pratili emisiju (početak je izostavljen) o tome šta čeka kulturu i informisanje. Mnogo para se izdvaja za informisanje (kad bi se sve sabralo, cifra je između 50 i 60 miliona dinara), s kojim se, sem partije na vlasti, pa ma koja bila, ne bi mogao niko podičiti. Niti je nekada postojala ozbiljnija analiza stanja u toj izuzetno važnoj društvenoj oblasti. Turizam „okupljen“ u dve organizacije kako bi se zbrinuli slabašni politički kadrovi, ne daje, po slobodnoj proceni, ni 30 odsto potrebnog, niti se o toj temi ozbiljnije razmišlja. I vazda je tu još pitanja i potpitanja, ali opredeljenost opštinskih čelnika da uvedu red, prevashodno u Opštinsku upravu, potom u JP Toplana i Vodovod (ŠRIF i turizam su valjda nešto drugo?), apsolutno je na mestu. Da li će i ova vlast zakinuti građanima transparentnsot u radu, videećmo i čućemo, ali se ne može zaboraviti i Petrovićeva opaska da „RTB ne treba više dirati, tamo je sve prebukirano radnim mestima, pući će kao balon“. ALI, i gospoda iz vrha RTB-a, da ih ne spominjemo, morala bi da se dozove ozbiljnosti trenutka i da gleda svoja posla. Opština nije RTB, mada je saradnja neophodna, niti će RTB ikada biti Opština Bor. Kako li rade opštine u Srbiji koje nemaju RTB? Normalno, kao i svuda u svetu, objasniće im to, verujemo, i ministarka Udovički.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama