Bor: Tretman gubara u 2014. godini

Bor, 9. maj

Društvo za ekološku i sanitarnu zaštitu “ VISAN : Saopštenje za javnost sa konferencije za medije na borskom Aerodromu

Protiv najveće štetočine lišćarskih šuma i voćnjaka, gubara, Republika Srbija je ove godine pokrenula sveobuhvatni program suzbijanja gubara na teritoriji Nacionalnog parka ‘Đerdap’ i JP Srbijašume, kako bi se umanjile ekonomsko-ekološke štete – poremećaj ekološke ravnoteže i ukupno narušavanje ekosistema.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, sa Stručnim timom koji predvodi prof. dr Ljubodrag Mihajlović, zajedno sa predstavnicima JP Srbijašume, NP Đerdap, ekipama Jat Privredne avijacije i ekipama preduzeća Visan koji je nosilac posla, izvode akciju sa dva aerodroma, na ukupno 55.000ha sertifikanovanih šuma biološkim preparatom Foray 48b.

Preparat Foray 48b nije opasan po neciljane vrste insekata, ptice, šumske životinje, vodu i živi svet u vodi, potpuno je bezopasan po ljude.

Štiteći preko 55.000ha najkvalitetnih šuma u Republici Srbiji, preduzeće VISAN i svi učesnici u ovom Programu, nastoje da odbrane naše, srpske šume od svog, verovatno, najvećeg neprijatelja – gubara.

Želimo da se zahvalimo javnosti u Srbiji što razumeva značaj borbe za očuvanje zdravlja šuma i merama koje Republika Srbija sprovodi u zaštiti šuma u pogledu suzbijanja gubara.

Share

Ostavite odgovor