U Zaječaru je proglašena vanredna situacija

Bor, Zaječar, 15. maj

Postavljanje gumene brane u Zaječaru za odbranu od poplava
Postavljanje gumene brane u Zaječaru za odbranu od poplava

U Zaječaru je sinoć, drugi put za mesec dana, proglašena vanredna situacija odbrane od poplava.

Štab za vanredne situacije procenjuje da zbog obilnih padavina stanje u gradu i pojedinim selima postaje kritično jer su mnoga imanja, dvorišta, podrumi, sutereni i prizemne kuće pod vodom, a opasnost predstavljaju površinske vode i bujični potoci.

U 18 sati nivo Belog Timoka bio je na koti od 110 cm, što je ispod nivoa redovne odbrane od poplava, dok je sa vodostajem od 300 cm Crni Timok na povišenom nivou redovne odbrane od poplava, objasnio je načelnik Štaba Radojica Gavrilović.

Kiša jakog intenziteta neprestano pada na Crnom vrhu, tako da se Borsko jezero puni vodom, a zbog toga raste vodostaj Crnog Timoka. Preti opasnost od izlivanja Borske, Lubničke i Prlitske reke.

Dotok vode u Grlišku akumulaciju rapidno raste od podneva, tako da je i pri ispustu vode od 20 kubika u sekundi, nivo jezero povećavan do 10 centimetara na sat, objasnio je v.d.direktora JKP „Vodovod“ Marko Paunović. Sada se ispušta 36,5 metara kubnih u sekundi, odnosno onoliko vode koliko se i slije u akumulaciju, a možda će biti poplavljeno zemljište u slivu.

Štabu za vanredne situacije i Vatrogasno-spasilačkom bataljonu od jutros se javljaju građani sa Šljivarskog i Velikoizvorskog puta, iz Pazarišta iz ulica Fruškogorske, Stanoja Gačića, Puškinove, Đure Pucara, Vladimira Nazora, Dr Mišovića i drugih, kod kojih su ekipe već intervenisale i pumpama izbacivale vodu iz poplavljenih objekata.

Sva raspoloživa mehanizacija, cisterne i crpne pumpe su na terenu, ali gradu nedostaje još pumpi za ispumpavanje vode. Očekuje se da tokom sutrašnjeg dana Crveni krst obezbedi još pumpi.

Gradonačelnikk Zaječara Velimir Ognjenović apelovao je na građane čija je imovina ugrožena poplavama da aktivno učestvuju u njenoj zaštiti i pomognu službama koje su neprestano na terenu.

Na sednici Štaba, osim proglašenja vanredne situacije, usvojeni su i sledeći zaključci:

–         Uvodi se stanje pripravnosti od poplava voda Belog i Crnog Timoka

–         Štab za vanredne situacije ima stalno dežurstvo  ( telefon 444-601)

–         Uvode se mere pripravnsoti za poverenike i njihove zamenike u svim gradskim i seoskim mesnim zajednicama

–         Angažuje se sva raspoloživa mehanizacija po potrebi i postavljaju se mobilne brane

–         Građani se pozivaju da zaštite svoju imovinu, a oni kojima je voda prodrla u objekte treba da to prijave Štabu ili Vatrogascima

–         Štab će kontinuirano obaveštavati javnost o opasnosti od popava bujičnih reka i oba Timoka

–         Zavod za javno zdravlje „Timok“ obavezuje se da redovno obavlja kontrolu ispravnosti vode za piće

–         Štab će od Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije tražiti pumpe, jer je to sada najpotrebnije

Odeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju je od jutros kontroliše stanje jaruga, kanala, potoka i interveniše po pozivu građana. Inspektori će sutra biti u Glogovici, Gamzigradu i Rgotini, rekao je načelnik Zoran Jović.

Share

Ostavite odgovor