Bor: Pravovremenom reakcijom sprečena veća šteta zbog poplava

Bor, 16. maj

Sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Autor: M.P.

Stanje u opštini Bor je mirno, ali će se u skladu sa naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije, nastaviti sa 24 časovnim dežurstvima i praćenjem situacije do daljnjeg, odluka je Opštinskog štaba za vanredne situacije na današnjem zasedanju. Posle velikih vremenskih nepogoda i poplava situacija je u celoj Srbiji alarmantna ali zahvaljujući pravovremenoj reakciji i prokopanim kanalima borska opština nije pretrpela veće štete. Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor, obišao je sva sela i ljude kojima je pomoć potrebna. Kako je rekao na sednici štaba, postoji problem u Šarbanovcu gde su neke kuće odsečene usled prekida puta i tu su dežurne ekipe svakodnevno. Smatra da su putevi u svim selima borske opštine u katastrofalnom stanju i izdat je nalog JKP 3. oktobar za njihovo saniranje. Postoji problem i sa klizištem koje se pojavilo u Brestovcu, ali stanje nije kritično.

Sa vodosnadbevanjem nema većih problema i izvorišta Zlot i Bogovina nisu zamućena, rekao je Goran Topalović, v.d. direktora JP „Vodovod“. U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje „Timok“ kvalitet vode se kontroliše svakodnevno i voda je ispravna za piće. Neispravna je jedino voda sa izvorišta „Surdup“ koje snadbeva selo Donja Bela Reka ali postoje zalihe akumulisane vode za naredna 48 sata i ako se ne popravi sitaucija biće dopremljena cisterna.

Policijska uprava Bor je u punoj pripravnosti, vraćeni su ljudi sa godišnjih odmora i reagovaće se svuda gde je potrebno, kazao je Boško Radičević, načelnik PU Bor. On je naglasio da je kritična situacija na brani „Đerdap 2“ i da će zato biti ugrožena sela u negotinskoj opštini.

Dr Goran Bogdanović, direktor Zdravstvenog centra Bor je rekao da je situacija mirna, broj operacija je smanjen, svi pacijenti koji to mogu su pušteni kući i ima dovoljan broj postelja da se prime svi oni kojima je pomoć potrebna.

Međugradski i gradski saobraćaj funkcionišu normalno i put Bor-Beograd se odvija bez ikakvih problema, dodao je Bora Rajić, direktor Bortavela. Put Bor-Suva reka preko Metovnice je pun velikih rupa i savetuje se oprezna vožnja.

Ekipa Odseka za vanredne situacije Vatrogasnog odeljenja u Boru je non stop na terenu, pogotovu u Šarbanovcu gde je do sada bilo najkritičnije.

Živorad Petrović je žustro reagovao da iako je mirno, ne sme biti opuštanja i sve nadležne službe moraju da odgovorno rade svoj posao a Opština je izdvojila 1.000.000 dinara za pomoć i nabavku svega što je potrebno. Dežurni broj telefona u Opštini je 423 980 a Centra za obaveštavanje 1985. Dežurstva svih službi i brojevi telefona nalaze se na sajtu Opštine Bor.

Opštinski štab za vanredne situacije, kao i do sada, imaće sednice svakodnevno sve dok se sitacija potpuno ne stabilizuje.

Share

Ostavite odgovor