Trese se po RTB Bor na sve strane

Bor, 22. maj

Autor: M.C.

Ili: Zašto Zoran Ilić ignoriše sindikat Nezavisnost, a Rudarski sindikat, na čelu sa hrabrim Ljubišom Miljkovićem, ne još i panično, upozorava menadžment šta im je najhitnije činiti. Kao da oni o svemu tome pojma nemaju. Danas su u našu Redakciju stigla dva dopisa (očekivali smo tri teksta, omanuli su, izgleda, inženjeri TIR-a) u kojima se, na različite načine, komentariše aktuelna situacija u blagorodnoj firmi koja, po ekspozeu premijera Vučića, ima „velike dugove i LOŠ menadžment“. Podsećamo na danas dospeli ZAHTEV Rudarskog sindikata Srbije Bor (i dalje osporavanog zbog sumnjivog statusnog pitanja) menadžmentu RTB Bor…

-Zahtevamo od menadžmenta RTB Bor da u što kraćem roku iznese plan i program za postizanje što profitabilnijeg poslovanja, kako bi kompaniju doveli u što povoljniji položaj za izlazak iz restruktuiranja, jer to zahteva i Vlada Srbije. Menadžment RTB za to vreme mora da obezbedi sredstva za neometanu isplatu zarada i svih drugih primanja, kao i da prosek zarade ne sme pasti ispod dosadašnjeg proseka.

Od menadžmenta se još zahteva „da radnicima pod hitno ponudi potpisivanje ugovora o uređenju međusobnih prava, obaveza i odgovornosti sa jedinstvenim tekstom i koeficijentom za obračun zarada na nivou celog RTB Bor… Zahteva se i da se „pod hitno izvrši preraspodela radne snage na mestima gde ima potrebe kako ne bi došlo do viška radne snage. NE SMEMO dozvoliti ono što se nedavno desilo u TIR-u kada je 40 inženjera smešteno u prostorije koje nisu bile adekvatno opremljene i nisu ispunjavale osnovne uslove za rad… Na kraju se (u potpisu Skupština sindikata Rudara Srbije, sa pečatom i bez potpisa odgovornog lica na memorandumu) dušebrižnički obrazlaže primer izvesnog sindikalnog funkcionera kako navodno zloupotrebljava službeni položaj (koji je, usput, izvan zemlje)… O sopstvenom radu ne komentarišu, jer, moguće je, pretpostavljaju, da će se i to uskoro desiti s neke druge strane. U drugom dopisu (sindikalni šefovi, po pravilu, svoje zahteve i slična dokumenta postavljaju na oglasne table u firmi) sindikata Nezavisnost TIR-a stoji: „ZORAN ILIĆ je nastavio da ignoriše sindikat Nezavisnost TIR-a, jer je smatrao da je normalno da na sastanak o izdvajanju pomoći poplavljenima ne pozove našeg predstavnika. Na pitanje zašto je to učinjeno, Ilić nije imao odgovor. Zato će sindikat Nezavisnost sam odlučivati o pomoći poplavljenima i anketirati radnike koji žele da učestvuju u ovoj akciji… ( uredan memorandum s pečatom i potpisom).

Onaj treći dopis trebao je da stigne od nezadovoljnog inženjersko-tehničkog osoblja koje veruje da im je neopradano smanjena plata i da su neke njihove kolege izvrgnute šikaniranju. Ukoliko su se predomislili, to je apsolutno njihov problem.

A kada je reč o problemima u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru, dolaze razne informacije. Nezvanično doznajemo da je dosadašnja glavna šefica Danijela Nikolić, iako je u bolnici, smenjena i da je komandu preuzela šefica Doma odmora iliti Kluba radnika RTB iz Brestovačke banje. U sindikatima sumnjaju da će ove dve firme pod zajedničkom kapom Radne zajednice RTB Bor (tako se nekada zvala ova administracija u direkciji kombinata bakra) biti spojene kako bi kasnije mogle efikasnije da se prodaju ili da se nekako drugačije organizuju. O tome će, ko drugi, odlučivati menadžment RTB i blagovremeno upoznati javnost. Kao i uvek do sada! Otpuštenim radnicima, u odsustvu Danijele Nikolić koja nije želela da potpiše rešenja o prestanku radnog odnosa grupi zaposlenih) potpisali su neki drugi, najodgovorniji službenici u direkciji RTB. Da li i po zakonu, to će, veruju otpušteni radnici, odlučivati Sud. A kako su i da li jesu, sem Ilića, još neki, odgovorniji i od njega za ceo poslovni sistem, reagovali, dovoljno je naglasiti da je upućena posredna molba „da se lopta sa „Jezerom“ smiri“. Naravno da sit gladnom ne veruje, mada ovo iskreno upozorenje može i drugačije da se tumači.

U Boru se priča da je poslednja dva, tri dana u direkciji RTB i okolini viđen i čuveni biznismen, i pouzdani poslovni partner RTB, u poslednje vreme prezaduženi i kontraverzni, Miroslav BOGIĆEVIĆ iz Šapca (čitaj današnji, 22. maj, Tabloid, i mnoge druge novine od ranije).

Trese se nekadašnja bakarna gromada na sve strane. I to je očigledno. Nadležni su, čini se, ozbiljno shvatili da je problematika dublja nego što se moglo očekivati i zato ne treba sumnjati da će se u dogledno vreme saznati „šta se iza brega valja“. Moguće je i da sutrašnja (petak) sednica SO Bor bude usmerena, bar delom, u tom pravcu.

           

Share

2 thoughts on “Trese se po RTB Bor na sve strane”

  1. Onaj treći dopis trebao je da stigne od nezadovoljnog inženjersko-tehničkog osoblja koje veruje da im je neopradano smanjena plata i da su neke njihove kolege izvrgnute šikaniranju. Ukoliko su se predomislili, to je apsolutno njihov problem.
    Nije da su se predomislili nego nemaju kome da se zale. Dok drzava ne protrese RTB nikakva dopisivanja sa medijima ne pomazu. A da li ce drzava nesto da ucini, videcemo. Samo nesto mi je sve to sumnjivo.

Ostavite odgovor