);

Dok se Bor guši u otrovnom dimu: U RTB prodali 5.000 tona najkvalitetnijeg koncentrata bakra bez odluke organa upravljanja!

Bor, 23. maj

Ili: Dok Srbija grca u poplavama, Bor i njegovi građani se guše u zatrovanom industrijskom dimu, što je suprotnom svim međunarodnim konvencijama, ljudskim pravima, pa i zdravom razumu.

Autor: M.C.

SEPA dim 22-5Iz pouzdanih izvora saznajemo da su u RTB Bor u poslednje vreme prodali inostranim kupcima 5.000 tona najkvalitenijeg koncentrata bakra (dakle, topioničku sirovinu) i to bez odluke organa upravljanja. Istovremeno je u dotrajaloj topionici prerađivan koncentrat lošijeg kvaliteta, što je direktno uticalo na životnu sredinu. Juče je, na primer, u 19 sati, prema merenjima državne Agencije za zaštitu životne sredine, udar otrovnih gasova bio 14 puta veći od dozvoljenog (5.000 mikrograma po kubnom metru vazduha). I cele noći je zagađenost vazduha iznad Bora bila veća od dozvoljene. Ko je, osnovno je pitanje, prodavao najkvalitetniji koncentrat inostranim firmama mimo propisa i zašto? Jer, dok Srbija grca pod poplavama, građani Bora se guše u zatrovanom industrijskom dimu koji jedino može da se spreči zaustavljanjem proizvodnje na minimum ( što se, očigledno, samo povremeno čini) ili završetkom nove, savremene topionice bakra i Fabrike sumporne kiseline. Taj posao, na ogromnu žalost, kasni najmanje godinu dana i veliki je znak pitanja kada će biti okončan. Poslednji rok, 23. decembar ove godine, nije i datum koji će označiti vedrije (vedro) nebo nad gradom bakra kraj višedecenijskim ekološkim mukama naroda. Kako su pre neki dan objasnili iz RTB-a, decembarski rok važi samo za mehaničku završnicu radova, ne i tehnološki završetak svih postrojenja i stvaranje uslova za nesmetani proces proizvodnje. Taj izuzetno odgovoran posao, smatraju najkompetentniji stručnjaci, trajaće znanto duže, još godinu, dve, zavisno od obezbeđenja dodatnih sredstava i ostalih neophodnih uslova. O celoj toj problematici – nažalost i našu nesreću – nije ni bilo kvaliteniijih stručnih rasprava i kompletnijih informacija za javnost. Koliko je za to kriv menadžment RTB-a, toliko je, veruje se, odgovorna i država Srbija koja je dopustila da se glavni direktori u kombinatu bakra više bave politikom nego strukom i investicijama od najšireg značaja. Nezaboravimo za slučaj višemesečnog zastoja na gradilištu nove topionice zbog nedostatka kompletnog projekta i potrebnih dozvola. Krivci za takav, neshvatljivi promašaj nisu čak pošteno ni spomenuti u javnosti.

I danas je aktuelan izgovor da je „zemlji potrebno što više i što kvalitetnijeg bakra“ (Tito), a samim tim i zlata, i da je ekologija maltene kolateralna šteta. Da se vlast blagovremeno uozbiljila, svaki dan zakašnjenja gradnje projekta nove topionice bio bi državni problem, a akteri bi propisno odgovarali. Danas se, izgleda, menjaju vremena, nova vlast – vidi se i po odbrani Srbije od poplava – neće više trpeti bilo kakve izgovore i odlaganja, pogotovu kad je reč o životnim pitanjima građana. Zašto bi Bor bio izuzetak? Praksa da bi se možda štitio pojedinac, DIREKTOR kome „ne može niko ništa“, po mnogo čemu sudeći, lagano a sigurno odlazi u istoriju.

Оставите одговор