);

Sednica SO Bor: Ko nije poštovao zakone i zašto je zdravstvo urušeno?

Bor, 23. maj

Ubuduće moraćemo svi da poštujemo zakone, rekao je Živorad Petrović odgovarajući na pitanje odbornika zašto se i danas dozvoljava sukob interesa i netransparentno deljenje gradskih lokacija.

Autor: M.C.

Na početku današnje sednice najviše pažnje privuklo je pitanje odbornika Dragana Markovića (DSS) šta je predsednik opštine mislio kad je nedavno izjavio da je u ranijem periodu bilo mnogo zloupotreba i nezakonitosti i u opštinskim službama i javnom sektoru.

Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor, odgovorio je da se on neće baviti time, “jer je to posao nadležnih organa, ali dok je on na čelu opštine zakoni će biti strogo poštovani”.

Odbornike, verovatno i javnost (TV Bor je direktno prenosila sednicu SO) začudila je konstatacija odbornika Blagoja Spaskovskog koji je, objašnjavajući ekološku investiciju u Slatini, rekao da smo “mi bubice, male vaškice, i ne možemo slati zahteve fondovima Evropske unije”… Još jedan biser se “oteo” istom odborniku: “Poštovani meštani sela, Gornjane, i grada, gospodine Žikić, krivo mi je što ne mogu reći momčić, momak… Sva javna preduzeća moraju poslovati pozitivno. Ne može neko da zapošljava po javnim preduzećima, a da Opštinski odbor SNS ne zna, ne može tako… Posebno, od kada je došao novi ministar policije radiće se po zakonu. Na ovu opasku reagovao je Srđan Marjanović pitajući da li je bivši ministar Dačić radio loše.

Odbornici Dragan Marković i Srđan Marjanović tražili su objašnjenja i zašto se za sva javna preduzeća raspisuje, ali ne i za ŠRIF konkurs za direktora, i kako se gradsko zemljište dodeljuje u očiglednom sukobu interesa. Zato je potrebno, smatraju oni, da se od Agencije za borbu protiv korupcije dobije mišljenje kako se kasnije ne bi zahtevala nečija odgovornost. U tom kontekstu spomenut je i odbornik v.d. direktora Borskog turističkog centra.

Živorad Petrović je objasnio da je tačno da gradske lokacije dobijaju jedni te isti, odnosno jedna interesna grupa. Zato je neophodna transparentnost, potrebno je i nedelju dana da se objavljuju konkursi. Ubuduće radićemo upravo tako.

Zoološki vrt je dobio novog v.d. direktora Miljanu Marić, dosadašnji je jednoglasno smenjen. „Tekijanka“ iz Kladova dobila je lokaciju između Novog tržnog centra i Pošte, gde će graditi parking i dečje igralište.

Kada se raspravljalo o postavljenju v.d. direktora Doma zdravlja, dr Predrag Balašević je izneo da nema ništa protiv predloga, ali da je bitno da se zna da je ranije rukovodstvo Zdravstvenog centra radilo frapantno loše i da je sadašnji dug 2 miliona evra. Novo rukovodstvo je, kako nam je rečeno, celu dokumentaciju predalo nadležnim službama, tako da ćemo videti i konkretne šta se činilo. Štaviše, poznato je da se deset godina nije raspravljano o radu bivšeg rukovodstva, jer je ZC bio u nadležnosti Ministrastva zdravlja. Zašto se ovde pokušava da se brane neki važni šefovi od ranije? Imam informaciju da je naš Dom zdravlja na začelju u Srbiji. Gospodin Milikić je ranije bio u URS i jasno mi je zašto on brani dr Stojadinovića. Dr Goran Golubović je podržao stavove dr Balaševića naglašavajući da se ne sme dozvoliti “zaječarski sindrom” u borskom zdravstvu, a Dragan Marković je podsetio da se u toj ustanovi zapošljavalo “samo na dva načina”.

-Ovde su se zapošljavavali i iz Niša, Zaječara, pa i Čačka. Neka se, da vidim, neko iz Bora zaposli u tim gradovima. Kako su i kome deljene specijalizacije? Drugo: nije mi jasno kako neko indirektno iznosi nekorektno mišljenje o meni i dr Balaševiću, a svakodnevno menja partije i još nama drži pridike. A oni i njihov ministar mnogo su doprineli urušavanju borskog zdravstva… (Misli se na URS i dr Tomicu Milosavljevića i Aleksandra Milikića, prim. a.).

Dušan Marković, predsednik Skupštine opštine, rekao je da je preovladala pozitivna energija. Ipak, potrebno je više tolerancije.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !