Nema mira ni spokoja u hotelu “Jezero” – nastavljeno otpuštanje radnika!

Bor, 26. maj

Autor: M.C.

 

Milan Rančić je još jedan od, zaključno sa današnjim danom, otpuštenih radnika velelepnog hotela “Jezero” na Borskom jezeru čija sudbina je u rukama gazdi u RTB Bor koji su, pre dve godine, na velika zvona, u prisustvu premijera Dačiča, otvorili obnovljeno zdanje i uložili 2,8 miliona evra. Postoje i mišljenje da je sa tim parama, ukoliko je ova cifra tačna, mogao da se napravi novi, moguće je i veći objekat. No, to je druga priča. Danas je aktuelno – šta se tačno događa u toj kući i da li se sprema prodaja hotela sa okolinom.

Kako nezvanično saznajemo od aktera, juče je održan sastanak zaposlenih sa glavnim “izvođačem” popravki ne tako davno zapuštenog objekta “Jezera”, gde je konstatovano da je “hotel doveden do propasti”. U magacinu je “napravljen haos” i zato će pojedinci ( od 57, 23 radnika je već otpušteno) i za najmanju sitnicu leteti s posla. Jer, navodno postoji još jedan pokušaj reorganizacije i ukoliko se ne uspe, katanac je – već u septembru.

-Rečeno nam je da se džabe obraćamo novinarima i javnosti, niko nam neće moći da pomogne ako se ne prevaziđu teškoće. Zar smo mi krivi ako ima problema, kad smo potpisivali sigurne glasove za njihovu partiju onda je sve bilo kako valja. Danas smo podvrgnuti svakojakim ogovaranjima i sumnjama. Poklanjamo vam dokumentaciju “sigurnih glasova”, pa ako nekad nekome zatreba neka se vidi kako smo izigrani. Sramota da budemo na taj način obmanuti- rekla nam je grupa nezadovoljnih radnika “Jezera”.

Bilo bi doista izdržljivo da je u RTB samo “Jezero” u krizi i nedaćama, nego je ceo sistem kombinata bakra dospeo u neželjenu situaciju iz koje će, procena je stručnjaka, teško da se izvuče. Proizvodnja od 2 do 3.000 tona katodnog bakra mesečno je minimum koji ne može da pokrije ni troškove bez obzira na dobru cenu. Investicije u metalurgiji kasne i tu se tek očekuju goleme i neočekivane muke. O tome kako je cvetala korupcija i kako se prodavao koncentrat bakra počev od 2012. godine, i još neke mutne rabote posebno vezane za Fabriku strujomera na Slatinskom putu, tek će se čuti. Mnogima neće biti prijatno, ni zgodno. Naprotiv!

Zasad, nažalost, najveće breme lošeg rukovođenja i poslovanja, izgleda, pada na leđa – najsiromašnijih, mladih radnika hotela “Jezero” kojima ta i takva rešenja o otkazima (bar koja smo lično videli) potpisuje rukovodilac kadrovske službe RTB Bor. Da li je taj poslić u njegovoj nadležnosti?

 

Share

Ostavite odgovor