NALED: Opštinama regiona potrebno unapređenje poslovnog ambijenta

Bor, Beograd, 29. maj

Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje objavila poziv za uključivanje lokalnih samouprava u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Makedoniji u proces certifikacije po BFC SEE standardu

Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje, u kojoj su okupljene renomirane institucije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, objavila je 15. maja poziv lokalnim samoupravama u četiri zemlje da se uključe u proces regionalne certifikacije opština i izgrade uslove za lakše privlačenje investitora i razvoj postojeće privrede. Gradovi i opštine iz Srbije za uključivanje u program mogu da se prijave Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Program certifikacije pruža jasne smernice opštinama kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije. Opštine prolaze kroz obimne reforme u cilju ubrzavanja procedura i obezbeđivanja svih podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka. Investitorima BFC SEE certifikat služi kao standardizovan mehanizam za procenu lokalnih uslova za poslovanje i ukazuje na to koje opštine u regionu imaju najpovoljniju klimu za ulaganje.

Prošle godine 19 gradova i opština se priključilo programu i do sada je njih osam uspelo da ispuni uslove za dobijanje prestižnog certifikata (Bjelovar, Ivanec, Sanski Most, Prijedor, Ruma, Pirot, Leskovac, Veles i Strumica). Ovogodišnjim pozivom ograničen je broj samouprava koje se mogu prijavitii prioritet će biti dat onim koje dokažu da imaju kapacitete za uspostavljanje kvalitetnog poslovnog ambijenta.

Program Certifikacije osmislila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i pokrenula 2007. u Srbiji (do sada certifikovano 30 opština). Uspešnost ovog modela prepoznale su zemlje u regionu, stoga je uz podršku Vlade Republike Nemačke i GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga (GIZ ORF MMS), program proširen na Hrvatsku, BiH i Makedoniju.

Krajem prošle godine institucije iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH u Rijeci su potpisale Sporazum o formiranju Regionalnog mreže za povoljno poslovno okruženje, kao prvog regionalnog tela zaduženog za unapređivanje uslova za rad postojeće privrede i privlačenje novih investicija u ove četiri zemlje.

Regionalnu mrežu pored NALED-a (Srbija) čine Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju R. Srpske, Privredna komora R. Srpske, Ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta Federacije BiH, Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu, Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Zajednica jedinica lokalnih samouprava Makedonije, Savez privrednih komora Makedonije, kao i brojne druge nacionalne institucije i organizacije.

Share

Ostavite odgovor