);
Breaking News

Dan domaćeg filma u Negotinu

Bor, Negotin, 31. maj

Dan domaćeg filma je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. Dan domaćeg filma održavaće se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci biće predstavljeno ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora. Filmovi koji će biti prikazani nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni od stranešto brojnije publike. Nakon svake projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Dan domaćeg filma je inicijativa koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, organizacijom posvećenoj edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, koja za cilj ima obrazovanje i stimulaciju kritičkog mišljenja.

Dan domaćeg filma održaće se 04. juna u Domu kulture Negotin sa početkom u 20h, a film koji će biti prikazan je «Žućko – priča o Radivoju Koraću» reditelja Gordana Matića. Film traje 85 minuta.

Film «Žućko – priča o Radivoju Koraću» je film o јеdnоm od najboljih košarkaša svih vremena, najboljem strelcu olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava, film o čoveku po kojem je najmasovnije klupsko košarkaško takmičenje nosilo ime. Rade Korać istovremeno je bio i prva prava zvezda svog vremena promovišući popularnu kulturu koje socijalističko društvo nije osetilo do tada, a uz to što je bio jedan od najznačajnijih promotera zapadne kulture iza «gvozdene zavese», bio je i najbolji košarkaš Evrope dugo godina, kao i najbolji student elektrotehnike. Bio je jedan od prvih idola posleratnih generacija, a na mnogo načina njegova dramatična biografija predstavlja hroniku jednog vremena i jedne zemlje koje više nema – Jugoslavije. Reditelj Gordan Matić rođen je u Kragujevcu 1971. godine, a osnovne studije na kulturologiji završava na Fakultetu za kulturu i medije i postdiplomske na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Radio je kao producent i reditelj u pozorištu i na filmu, kao i na televiziji i u advertajzingu.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=7sfvtz0Y8bs

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama