);
Breaking News

Velika slatka šumska reka

Bor, Knjaževac, 31. maj

Izvor: Nove Knjaževačke novine

„Timomed“ 25 godina pokreće i razvija pčelarstvo Srbije, 14 godina je šampion Novosadskog sajma

U centru Knjaževca, kraj Timoka, u sali za prezentaciju, u lepom, domaćinskom zdanju, u svako doba dana, može da se pogleda jedinstvena izložba meda i proizvoda od meda sa priznanjima i nagradama za kvalitet, šampionskim peharima čuvenog Novosadskog sajma, odličjima koja krase samo najbolje. U kancelariji vlasnika i direktora „Timomeda“ Srbislava Vidojevića sve je čisto i uredno, na stolu obavezna posuda sa medom, pa ko god dođe da pogleda stalnu izložbenu postavku može i da se zasladi. To je med sa najzdravijih proplanaka iskonski neodoljive Stare planine i njenih obronaka. Celo prirodno bogatstvo tog neponovljivog ekološkog bisera Srbije, čini se, stalo je u kašičicu livadskog i cvetnog meda koji krasi i znak „Zlatna jabuka – zdrava hrana“.

Timomed 2– Prerađujemo i klasifikujemo livadski, šumski, bagremov, lipov i cvetni med iz 30.000 košnica godišnje, što je 700 tona meda. Imamo i sopstvenih 500 košnica, ostalo je saradnja sa kooperantima iz cele Srbije, najviše sa prostora Stare planine. Proizvodimo i propolis kapi, polen, vosak, dijabet, med sa hromom i dijabet 2 namenjen dijabetičarima, imamo i matični mleč, hranu za pčele. Radimo i na dobijanju i ostalih proizvoda na bazi meda i lekovitog bilja, kao i na programu kozmetičkih preparata. Naš pčelinjak je prerastao u Centar za selekciju i reprodukciju matica, posedujemo sopstvene laboratorije po najvišim, svetskim standradima. Uspešno sarađujemo i sa Veterinarskim institutom u Zaječaru, sa institutima u Beogradu i Nemačkoj. Stalna je i edukacija pčelara uz pomoć naših i svetskih stručnjaka, jer, naš med stiže u zemlje EU, u Ameriku, Švajcarsku, Rusiju i na Bliski Istok. Priznati smo na celom svetskom tržištu-podseća Srbislav Vidojević.

„Timomed“ je, sem šampionskih titula na prestižnom Novosadskom sajmu, zavredio i priznanja Privredne komore Srbije, diplome „prof. Jovan Živanović“ i niz ostalih priznanja na sajmovima u zemlji i svetu.

-Ponosimo se i sponzorisanjem Festivala kulture mladih Srbije, manifestacije „Molitva pod Midžorom“, mnogih manjih kulturnih i sportskih priredbi, pomažemo izdavanja stručnih publikacija. Pre neki dan pomogli smo poplavljani narod u Srbiji sa 300 kilograma meda, prvi smo u pokretanju i razvoju pčelarstva Timočke krajine -nastavlja Vidojević podsećajući da je kvalitet osnova za kupce i opstanak na svetskom tržištu. Zato se i primenjuje svetski standard u proizvodnji hrane ISO 22000 i NASSAR.

Timomed 3Med sa dodatkom selena

U katalogu proizvoda iz 2009. godine, aktuelnim i danas, posebno smo zapazili recpet „da se sve vrste meda proizvode i sa dodatkom selena, a tu su i dopune meda sa orasima, saćem i suvim voćem. Ovaj med se prerađuje „na vekovno tradicionalni način“. Pakovanja su različita.

Ćerka doktorira pčelarstvo

-Ljubav prema pčelama počela je još od mog pradede, onda je nastala pauza, pa je tek 1976. moj otac od prvog komšije dobio jedan roj. Pčelinjak se polako uvećavao. Danas se cela porodica bavi tim poslom. Ćerka Aneta uskoro doktorira pčelarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Zet se bavi komercijalom, unuk Lazar, 7. razred, ne odvaja od mene, stalno je uz košnice i med – priča, s ponosom Srbislav pozivajući nas da dođemo na svečanost povodom i ovogodišnjeg (14. po redu) „Timomedovog“proglašenja za šampiona Novosadskog sajma.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama