Vozi, Miško, do Strazbura!

Bor, Knjaževac, 31. maj

Izvor: Nove Knjaževačke novine

Kako je Srećko Videnović iz Minićeva dobio kaznu i ostao bez automobila iz “druge države”. Automobil, poreklom sa Kosova, kupljen u Bujanovcu, završio je, nakon šest i po godina, u – državnoj kasi, ali je novi vlasnik zaradio i kaznu od 30.000 dinara

Srecko Videnovic-Kupio sam u Bujanovcu polovni “Audi” crne metalik boje i vozio ga blizu šest i po godina, sve do jula 2011. kada su me policijaci pozvali u SUP. Uredno sam sedam puta plaćao registraciju. Knjaževačka policija pronašla je u dokumentaciji da je ovo duplikat vozilo, šasija nije bila uredu, original je navodno pronađen u Nišu. “Audi” je oduzet i odmah prebečen na nišku carinu. Do danas ne znam šta je sa vozilom, ali sam nedavno, nakon dve žalbe na prvostepena sudska rešenja, dobio konačnu presudu – moram da platim 30.000 dinara kaznu dok se vozilo oduzima. Kriv sam jer sam “morao znati da je trebalo da se plati carina, jer je vozilo u Bujanovac stiglo iz Peći. Tad nije ispoštovana uredba o registraciji vozila, a samim tim nije plaćena ni carina. Moj advokat je ubeđen da je predmet zastareo i da je presuda nerazumljiva, ali je Prekršajni apelacioni sud u Nišu te navode uglavnom odbio. Rešio sam da idem u zatvor, neću da platim kaznu. Smatram da sam oštećen. Jer, ja se nikad nisam bavio nedozvoljenim radnjama. Imam informaciju da je cela priča iskomplikovana u policiji Vranja, gde su neki službenici zbog mućki sa vozačkim dozvolama izgubili posao. Ko se time bavio neka odgovara. Sad sam, eto, konačno saznao da je KiM druga država, jer je glavna krivica neplaćanje carine. Votilo i propisne papire dobio sam u Srbiji. Ovako kazuje Srećko Videnović, građevinski tehničar, radnik zaječarskog Strobaga, vredan i čestit čovek koga kao takvog poznaje ne samo njegovo Minićevo i Knjaževac, nego i cela Timočka krajina.

Nije, veli, pravo ni da leži u zatvoru, ni to što je ostao bez vozila, najviše zašto da se provlači po policijskoj dokumentaciji kao negativna ličnost.

-Vozilo je najverovatnije prodato i novac je uplaćen na račun državnih organa. Krv sam, eto, što sam morao da znam da je Kosovo druga država i odakle je moj prodavac kupio vozilo. Izigran sam i omalovažen. Ne znam više kako da reagujem, mada verujem da je moglo drugačije – neveselo govori nesrećni Srećko koji od dana oduzimanja “Audija” ne može da miruje. Desi se, veli, da po celu noć oka ne sklopi.

Sudsko obrazloženje je neumoljivo: “Okrivljeni nije uneo vozilo, već je primio i koristio vozilo za koje je znao ili je morao da zna da je predmet carinskog prekršaja. Po navodu veštaka broj šasije i motora je neoriginalan, a nakon vizuelnog pregleda utvrđeno je da su, od desete do 17, oznake ukucane različitim intenzitetom i rastojanjem”. Morao je Srećko i da zna “da kupuje vozilo koje je iz inostranstva i da za to zatraži dokaze i prijavi našoj carini”…

-Ceo život sam građevinac, odakle da znam kojim se intenzitetom ukucavaju brojke na šasije. A što se KiM tiče, ja i danas nisam siguran da je reč o drugoj državi, ili šta je naše, šta njihovo. Muke su to, samo ih ja poznajem. Kome više da se žalim? Obratiću se Ministarstvu pravde, pa ako i tu ne bude razumevanja, moraću, iako teška srca, po pravdu u Strazbur. Dotle je došlo…- zaključuje Srećko ( kaže on, ne Videnović) Nesrećković.

Validno je, sudijo

-Sudija Vesna Nikolić tvrdi da nemam validnu dokumentaciju, a imam saobraćajnu dozvolu izdatu od Policijske uprave Vranje. Ako ta dozvola nije validna, pitam se – da li je onda validan i MUP Srbije, a samim tim i država Srbija – objašnjava Srećko.

Share

Ostavite odgovor