);

Zamajavanja: RTB Bor BESPOTREBNO osniva novi Institut za bakar!

Bor, 4. jun

Da li je osnivanje Centra za razvoj i istraživanje još jedan hir direktora RTB-a i produbljivanje dugogodišnjih loših odnosa na relaciji Institut-Basen Bor?

Autor: M.C.

Vest da RTB Bor, na predlog svog direktora Blagoja Spaskovskog, osniva Centar za razvoj, istraživanje i projektovanje kako bi se „objedinili stručni potencijali“ i „kako bi se smanjili troškovi i povećao profit“, za one koji ne poznaju prilike u Boru i privredi Srbije, ovo bi trebalo da bude ekskluzivna infromacija. A NIJE! Ovo je je, istina je, još jedno zamajavanje šire javnosti, i zaposlenih u RTB, i pretvaranje neuspeha u uspehe koristeći se „svojim medijima“ i naklonjenim predstavnicima „sedme sile“, kao i lošem (po Aleksandru Vučiću) menadžmentu RTB-a. I objašnjenje da će RTB posle brzog restruktuiranja biti jedinstvena fima koja će iziskivati objedinjavanje stručnog potencijala, jeste, samo na prvi pogled, nešto što je shvatljivo, ali šta se krije iza svega toga, posebno je zanimljivo.

U Boru postoji Institut za rudarstvo i metalurgiju (bivši Institut za bakar) sa poluvekovnom tradicijom i koji je nekada radio u sastavu RTB i čiji je osnivač RTB. Danas je ovaj Institut podržavljen, s tim što bi trebalo, kao jedinstvena i jedina takva naučna kuća u Srbiji, da uvek bude na usluzi RTB-u i njegovim razvojnim projektima koji nisu mali. Nažalost, nije tako, i to nije od juče. Saradnja Instituta i RTB-a Bor, otakako je pre pet i po godina na čelu kombinata bakra upravo Blagoje Spaskovski, ispod je svake potrebe i nije ni bllizu nekadašnje. Štaviše, osnovana je i srodna privatna firma sa sedištem u Boru koja je, bar do nedavno, dosta radila za RTB. Danas se, eto, osniva i Centar za razvoj, apsolutno istovetna organizacija sa istim ciljevima i zadacima, s pravdanjima proisteklim iz blizog završetka restruktuiranja. Istina je da se RTB i Institut ovih godina ne trpe, ne podnose, ne sarađuju ni približno dovoljno. I to malo posla što je ugovoreno više je usiljeno i po „nagovoru“ privrednog vrha države. Ima i onih, nemali broj, sklonih verovanju da je najavljeni Centar za razvoj RTB-a i mala velika „osveta“ Spaskovskog svom neistomišljeniku, prof. dr Vlastimiru Trujiću, direktoru borskog Institutta, za njegova dva pisma Vučiću u Beograd, gde je u prvom planu bilo upozorenje da će opstanak Spaskovskog na kormilu Basena „značiti produbljivanje problema i krah kombinata bakra“.

– Brzo stvoriti stručni kadar, nije lako. Inženjerima je, samo da se obuče za projekte, potrebno šest godina valjanog rada. RTB se, uprkos moru svojih, nagomilanih problema, gubitaka u flotacijama ili velikih nezavršenih investicija, te maloj proizvodnji, sprema i da otvara naučne centre iako imamo, na samo nekoliko koraka, jedini u državi Institut koji se isključivo bavi bakrom. Upozoravali smo obe ranije i aktuelnu vladu da se u RTB ne radi u korist profita i kako bi moglo i trebalo po višim standardima i strogo zakonski, nije vredelo. Mi odlično sarađujemo sa inostranstvom, potpisali smo značajan ugovor sa Japancima, imamo šta da radimo, ali ovde, u svom dvorištu, ne možemo, na obostranu korist, da ostvarimo bolje konktakte. Taj problem je opšte poznat i u Vladi Srbije – rekli su nam u borskom Institutu za rudarstvo i metalurgiju.

Dalji komentar, verujemo, nije potreban. Ukoliko postoje drugačija mišljenja, stranice Medija centra Bor su otvorene, prevashodno za stručnjake i naučne delatnike.

 

 

One thought on “Zamajavanja: RTB Bor BESPOTREBNO osniva novi Institut za bakar!”

Оставите одговор