);
Breaking News

Nikad kraja mahinacijama u RTB Bor Grupi: Razvojni centar za promašene investicije!

Bor, 5. jun

Nakon našeg jučerašnjeg poziva da se jave stručnjaci i naučni radnici povodom teksta „Zamajavanja: RTB Bor bespotrebno osniva novi Institut za bakar“ javio nam se prof. dr Vlastimir Trujić, direktor borskog Instituta. Njegov tekst objavljujemo u celini. Očekujemo nova reagovanja.

Svecana akademija Institut 1Pošto smo više puta, i među prvima, ukazivali na loše vođenu i pogubnu strategiju razvoja RTB Bor Grupa, a da u vezi sa tim nije ništa konkretno preduzeto, želja nam je bila da o tome više ništa ne kažemo. Međutim, izazvanim najnovijom ludom i skupom idejom po državu i sve nas, rešili smo da na sve ovo ipak damo svoj komentar i upoznamo javnost sa mogućim posledicama ovakve ideje.

Kako smo već saznali iz više izvora, generalni direktor RTB Bor Grupa, Blagoje Spaskovski, dao je odrešene ruke svom odanom saradniku Dimči Jeniću, dipl.inž.rudarstva da formira novi „Razvojni centar“ za spas RTB-a Bor.

To bi bilo dobro da je moguće, ali da nije isuviše ludo i skupo, iz sledećih razloga:

Uspešni razvojni centari se stvaraju godinama i to, pre svega:

  • Dugogodišnjim školovanjem i stalnim usavršavanjem uskospecijalizovanih kadrova.
  • Nabavkom savremene izuzetno skupe opreme za hemijske analize, licencirane softverske opeme, a sve to uz verifikaciju odgovarajućim akreditacijama na domaćem i sveskom nivou.
  • Stalnim praćenjem razvoja nauke u svetu, kako bi se iz toga izvukao zaključak, šta je u datom trenutku najatraktivnije i najrentabilnije premiti na lokalu. Na primer, koju tehnologiju za novu topionicu treba izabrati.
  • Sticanjem referenci objavljenim radovima na domaćim i međunarodnim skupovima i citiranim časopisima. Angažovanjem na evropskim i drugim međunarodnim projektima.

Šta sve od ovoga budući „Razvojni centar“ u RTB-u bi mogao da ima:

  • Uskospecijalizovane kadrove kao što svet ima, RTB Bor Grupa ima samo za vođenje postojeće zastarele tehnologije, koje u svetu odavno prevaziđena. O izboru tehnologije nove topionice odlučivali su tajkuni, odani penzioneri, kao i sekretarice i pomoćno osoblje na gala proslavi u Domu odmora u Brestovačkoj banji. Ovo su potvrđivale i nelicencirane firme za metalurgiju, iz Beograda, kao što su Projmetal i druge. Nakon svega, izgradnju, tako izabrane tehnologije za novu topionic, umesto da vode najiskusniji metalurzi, to čine mašinci, električari, itd.Verovatno buduća najskuplje izgrađena i poslednja, ove vrste topionice, u svetskoj istoriji metalurgije, neće imati obučen kadar da je pravilno vodi. A bar ovo je, ipak, moglo da se spreči, jer u Zavodu za zapošljavanje već dugo na posao čeka 21 mladi diplomirani inženjer metalurgije i 117 tehničara metalurgije. Oni su već trebali da prate izgradnju nove topionice i proučavaju literaturu iz ove oblasti, ili da su već na obučavanju vođenja procesa u nekoj sličnoj, izgrađenoj topionici u svetu. To, nažalost, još nije učinjeno i bojim se da će biti kasno, osim ako se izgradnja topionice ne produži još za koju godinu.
  • O sirovinama, (koncentratu) da ne govorimo – jer ih neće dovoljno biti zbog promašaja u strategiji razvoja rudarstva i nedostatka paralelnog ili predhodnog investiranja u rudarstvu. Dakle, ovde je potrebna nova strategija. Projektovanje u rudarstvu, kako Spaskovski i Jenić razmišljaju da urade, otimanjem kadrova iz njihove do jučerašnje privatne partner firme RDS (pošto su im se odnosi oko podele „plena“ pokarabasili) neće ići baš lako. Naime, i pored iskustva starih inženjera, vremena projektovanja sa „štapom i kanapom“ odavno su prošla i svojom preciznošću, i varijantnim rešenjima, ne mogu se uporediti sa poslednjim verzijama najsavremenijih softvera. Ovo su već potvrdili projekti koje je RDS ranije uradio za rudnike RTB-a Bor i koji su služili samo za – pranje novca. I

druga mogućnost je u igri: otimanje već obučenih kadrova iz našeg Instituta, kako bi isti „razbucali“ boljom ponudom. Znajući sa kim mogu da imaju posla, smatram da su obučeni inženjeri Instituta dovoljno zreli kako ne bi prihvatili na ovakve provokacije.

  • Kada je u pitanju potrebna oprema za budući „Razvojni centar“ RTB-a, ona za sada ne postoji. Da bi se to obezbedilo, potrebno je više miliona evra, koje, koliko mi znamo, RTB Bor Grupa za sada nema, jer rudarstvo nije zaokružena celina. Nova topionica nije završena a prvi anuiteti već uzetih kredita, samo što nisu stigli. Istovrmeno, veliki i stari i još veći novi dugovi pritiskaju kompaniju.
  • Što se tiče praćenja razvoja nauke u RTB-u, ona je odavno prošlost – jer je sva pažnja skoncentrisana na proizvodnju koja već pet godina nikako da krene. Slično je i sa objavljenim radovima i sticanjem referenci. Za praćenje nauke potrebno je znanje stranih jezika i to zbog korišćenja strane literature, što je strana sa kojom se kreatori ideje novog „Razvojnog centra“ ne mogu baš mnogo pohvaliti.

Sve u svemu, njima ovo ništa nije ni potrebno. Potrebno je samo da nisu sujetni na uspeh Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, koji se nalazi na samo oko 2 km ( i slovima DVA km) od buduće Nove topionice i menadžmenta RTB Bor Grupe.

Institut ima ama baš sve što je potrebno njihovim uslugama i to kad god je moguće i po nižim cenama, ali i boljim kvalitetom od konkurencije. To je apsolutno poznato.

Ovo su videli i prihvatili mnogobrojni naši partneri iz Japana, Kanade, Nemačke, Španije, pograničnih država, itd. Nažalost, to ne želi da vidi samo generalni direktor RTB Bor Grupe Blagoja Spaskovski, što mu lično i javno ukazujemo na nesagledive posledice lošeg vođenja strategije razvoja RTB Bor Grupe.U tom sklopu je i najavljeni „Razvojni centar“ RTB-a. To Spaskovskog lično ništa ne košta, ali može još dodatno da zaduži državu i posebno Bor i istočnu Srbiju.

Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor,

direktor, prof.dr Vlastimir Trujić

Share

One thought on “Nikad kraja mahinacijama u RTB Bor Grupi: Razvojni centar za promašene investicije!”

  1. Postovani gospodine Trujicu, dzaba ste se trudili da ovo napisete. Koliko smo upoznati, u tom novom razvojnom centru su trenutno rasporedjeni na rad nepodobni inzenjeri iz pogona RTB-a. To je bila prilika upravnicima pogona da iz pogona odstrane neradnike ili protivnike i pojedine ljude pred penzijom. Kakav ce to razvojni centar, sa takvom kadrovskom strukturom, da bude uopste ne treba da Vas brine. To ej cist pormasaj ako je to bila ideja. Meni se cini da nije. To se mesto sada medju radnicima zove ‘Sabirni centar“. Novi institut svakako nije.

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !