Turistički katalog: SRBIJA PAMTI 100 GODINA VELIKOG RATA

Bor, 5. jun

Autor: B.F.

Turistička organizacija Srbije (TOS) izdala je izuzetno opremljen katalog-publikaciju “Srbija pamti 100 godina, Prvi svetski rat” bogatog sadržaja i savremenog dizajna sa puno retkih i neponovljivih fotografija. Sadržaj počinje objašnjenjem ramonde, cveta koji raste u istočnoj Srbiji i poznat je kao biljka feniks koja se vraća u život i u vreme potpunih suša, što simbolizuje vaskrs srpske države posle Prvog svetskog rata i zašto se 11. novembra, na Dan primirja 1918, na reveru nosi amblem na kome je cvet Ramonde Serbice. Polazi se od upoznavanja s početkom rata, spomenicima u Beogradu posvećenim tom vremenu, velikim pobedama Srpske vojske, odbrani Srbije 1915., povlačenju Srpske vojske, proboju Solunskog fronta, značajnim ličnostima i spominjanjem “nekih od spomenika posvećenih žrtvama Prvog svetskog rata”. Kada je reč o Timočkoj krajini, “predstavljen” je monumentalni spomenik (ilustracija bakroreza) na polju Leget kod Sremske Mitrovice, gde je 5-6. septembra 1914, nakon Cerske bitke, izginulo, podvilo se u Savi i zaroboljeno 6 i po hiljada pripadnika slavne Timočke divizije prvog poziva. Od spomenika iz istočne Srbije, posvećenih tom dobu, spominju se spomeni u Boru, Zaječaru, Donjem Milanovcu, Negotinu, Kladovu, Majdanpeku, Knjaževcu. Izostao je, od najznačajnijih i najlepših, spomenik u Sokobanji. Ne zaostaje, po arhitektonskom rešenju, ni spomenik palim 1912-1918. u centru Boljevca.

Izvanredno je što se u odeljku Značajne ličnosti, pored naših čuvenih vojskovođa i državnika, Radomira Putnika, vojvode Stepe Strepanovića, Živojina Mišića i Petra Bojovića, te Kralja Petra Prvog Karađorđevića, nalaze i naše herojine Milunka Savić i Nadežda Petrović, kao i: dr Elsi Inglis, Flora Sends, te dr Arčibald Rajs i Vudro Vilson. Ostaje nepoznato zašto se u toj grupi nisu našli i Zaječarac Nikola Pašić (po nekim priznatim istoričarima i “prvi heroj Prvog svetskog rata”) i komandant proslavljene i najelitnije srpske, Drinske divizije (kasnije i Dunavske diviyije) u oba Balkanska rata, komandant Treće armije, đeneral Pavel Pavle Jurišić Šturm, lužički Srbin koji je “tako voleo svoja srpska semlja” i za koju je dično, junački ratovao. Doduše, nemoguće je na jednom mestu, najpre kad je reč o spomenicima i vojničkim grobljima, obuhvatiti sva ta znamenita stratišta u zemlji i još više izvan zemlje.

Publikacija je, opšte posmatrano, vredno delo koje će služiti, ne samo onima koji dođu u Srbiju, nego i generacijama Srba koje pristižu. Tiraž 3000 primeraka. Urednik izdanja je Smiljana Novičić.

Share

Ostavite odgovor