);

Nauka i struka, još jednom: Zašto profesori ćute, a RTB Bor srlja u propast!

Bor, 9. jun

Pismo prof. dr Nedeljka Magdalinovića kolegama u Boru objavljujemo u celini. Očekujemo nova reagovanja o ovoj i srodnim temama vezanim za budućnost kombinata bakra.

Poštovani profesori Tehničkog fakuleteta u Boru,

Kao bivši profesor i dekan Fakulteta, a u interesu brojnih generacija diplomiranih inženjera u čijem sam stvaranju delom i sam učestvovao, slobodan sam Vas podsetiti na sledeće:

Univerzitetski profesori kao naučni radnici i pedagozi pod stalnom su lupom naučne i stručne javnosti, a naravno i pod lupom inženjera u čijem su stvaranju učestvovali. Njihova obaveza prema bivšim studentima ne prestaje njihovim diplomiranjem. Naprotiv, ona podrazumeva svaku dalju pomoć i podršku u njihovim profesionalnim karijerama i aktivnosti u cilju zaštite i jačanja ugleda Fakulteta i očuvanja stručnog integriteta onih koji su na njemu stekli svoje diplome.

Da li se uvek tako ponašamo? Nažalost, nekoliko primera iz bliže i dalje prošlosti pokazuju da ponekad na to zaboravljamo. A ne sme se zaboraviti, posebno kada je u pitanju ugled Fakulteta i stručnjaka koji su na njemu stekli svoje diplome.

Svojevremeno je je iz RTB-a javno izrečeno da inženjeri sa borskog fakulteta ne poseduju odgovarajuća znanja za stručne poslove koje obavljaju u praksi. Ovo posebno dobija na težini ako takvu ocenu ispred RTB-a iznese čovek koji je i sam stekao diplomu na borskom fakultetu. (Reč je o direktoru RTB-a Blagoju Spaskovskom – prim. ured.). Na takvu ocenu, Vi ste ostali nemi. Umesto adekvatne reakcije Nastavno-naučnog veća, ostala je zabeležena samo jedna reakcija prof. dr Živana Živkovića. Uz svo uvažavanje i poštovanje, budući da sam sa većinom od Vas više od tri decenije bio na zajedničkom zadatku, kao stariji, slobodan sam uputiti Vam kritiku da niste tada, kao naučni radnici i njihovi bivši profesori, bili na visini vaših obaveza u zaštiti njihovog stručnog integriteta, ugleda Fakulteta, pa i vašeg ličnog ugleda i naučno-stručnog integriteta. To nije smelo da Vam promakne. Morali ste da se zapitate kakvo je bilo osećanje vaših bivših studenata kada je izostala Vaša reakcija. Iako u to vreme nisam više bio zaposlen na borskom fakultetu, rukovodstvu Fakulteta i nekolicini vodećih profesora sugerisao sam potrebu za odgovarajućom reakcijom. Logično se pitate, zašto ja ponovo to spominjem kroz ovo javno obraćanje? Da je to jedino, ovog obraćanja ne bi bilo. Međutim, od tada do danas, usledila su i druga dešavanja, o kojima se Vi takođe ne oglašavate, a iz mnogo razloga, javnost, posebno naučna i stručna, očekuje Vaše mišljenje.

Poslednjih godinu-dve sve su češći komentari vaših kolega u Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru u pogledu krajnjeg ishoda projekta „Nova topionica“. Vi ste u vezi stim, takođe, nemi, na veliko iznenađenje, ne samo vaših inženjera u RTB-u već i šire javnosti. Fakultet, kao naučnoistraživačka i obrazovna ustanova najvišeg ranga, u takvim okolnostima ne može ostati po strani, jer onda ne ostvaruje svoju osnovnu misiju i viziju. Vaši, svake pohvale vredni, naučni i stručni radovi objavljeni u vodećim svetskim časopisima, nisu jedino i samo očekivano delo, već je očekivano i Vaše aktivno učešće u kreiranju najboljih tehničko-tehnoloških rešenja u praksi, kao i njihovu kritičku ocenu, nezavisno od toga ko je njihov promoter. To je Vaša obaveza koja proističe iz Vaše osnovne posvećenosti nauci i struci, a i obaveza prema bivšim i budućim vašim inženjerima.

Ovih dana vodi se žučna polemika na relaciji Institut za rudarstvo i metalurgiju – RTB Bor, u vezi sa inicijativom u RTB-u za osnivanje Centra za istraživanje, razvoj i projektovanje. Centralno pitanje u toj polemici jeste: Da li pored dve vodeće naučnoistraživačke ustanove u Boru (Institut i Fakultet) treba začeti i treću? Za sada, Vi se ni povodom ovoga ne oglašavate.

I pored svega, javnog obraćanja Vama ne bi bilo kada se ono ne bi ticalo i treće strane – RTB. Pre više od pet decenija Fakultet i Institut su osnovani na inicijativu RTB-a radi razvoja rudarske i metalurške nauke i struke, a Fakultet i radi školovanja rudarskih i metalurških inženjera, što su oni za svo vreme vrlo uspešno i kvalitetno činili. Zašto su onda ove dve vodeće naučnoistraživačke ustanove u zemlji potpuno izopštene iz svih razvojnih programa koji su trebali da prate projekat „Nova topionica“? Nije li i zbog toga sada izvesno da za novu topionicu neće biti koncentrata? Javnost, a posebno stručna , iščekuje i mišljenje profesora Tehničkog fakulteta u Boru po tom pitanju. Naravno, konačni odgovori na ova pitanja očekuju se od RTB-a.

S poštovanjem,

Prof.dr Nedeljko Magdalinović,dipl.inž.rudarstva

Share

2 thoughts on “Nauka i struka, još jednom: Zašto profesori ćute, a RTB Bor srlja u propast!

  1. Bravo Profesore. Visegodisnje cutanje Vasih kolega upravo daje za pravo Generalnom RTB-a da tvrdi kako inzenjeri u RTB nemaju dovoljno znanja za poslove koje rade. Dve stvari tu nisu jasne. Najpre, da li je pri tom mislio i na sebe. Idrugo, sa kojim kadrom, odnosno inzenjerima, onda pravi taj novi razvojni centar. Ako nisu bili sposobni za svoje dosadasnje poslove da li ce biti sposobni za nove, koji traze mnogo vise znanja nego sto su do sada pokazali. A cutanje akdemske javnosti po ovom pitanjeu i mnogim drugim pitanjima koja se ticu ne samo struke i nauke vec i buducnosti citavog ovog grada je SKANDALOZNO.

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !