);

Od vrha do dna: Eurofoil i jeste i nije što i RTB Bor!

Bor, 10. jun

Autor: M.C.

Slike sa otvaranja fabrike preuzete sa sajta Eurofoil.rs

Fabrika koja je 25. maja 2012. godine “zamenila” Fabriku folija, iz ranijeg sastava RTB Bor kao nerentabilnu, konačno je, juče, protestom radnika ispred kapije preduzeća, doživela krah. Još jedna “evropska” fabrika koja će pomoći oporavak srpske privrede, ispostavilo se, bila je , kao i neke druge investicije, politički poduhvat bivšeg URS-a i njegovog čelniika u Boru. Gromoglasno je otvoren pogon za reciklažu ambalažnog PET otpada uz dirljive govore američke ambasadorke, Dinkićevog ministra privrede, Boranina Nebojše Ćirića, ministra zaštite životne sredine Olivera Dulića, amabasadora Hrvatske i domaće zvaničnike.

Više od 30 zaposlenih na jučerašnjem protestu upoznalo je javnost da je ova hrvatsko-srpska firma (zar je baš tako trebalo!) u blokadi, da sedam meseci nije bilo plate, da se resursi rasporodaju… Podnete su i prve krivične prijave protiv rukovodilaca, poslata su pisma premijeru i resornim ministrima, ali i jedno zanimljivo pisamce direktoru RTB Bor, Blagoju Spaskovskom.

U jednom od dopisa piše kako ih niko ne prima na razgovor, a “postali su taoci hrvatskog tajkuna u sopstvenoj zemlji”. Nemaju upisan radni staž od početka ove godine, ni zdravstveno osiguranje. Direktorka Mirjana Đorđević prvo je dala ostavku, a potom je pobegla iz firme. Nemoćan je i sindikat “Nezavisnost” koji je, izgleda i jedini, stao u zaštitu radnika. Oni, radnici, mole i Spaskovskog da ih razume “jer je Fabriku folija upravo sagradio RTB Bor”.

U lokalnim medijima pred otvaranje pogona reciklaže, iz kancelarija lokalne ursovske vlasti na čelu sa Spaskovskim, odjakivali su hvalospevi kako se otvara izuzetno važan objekat ne samo za Bor, nego i region. Danas, kad je prošlo vreme političkih kampanja i kad se otuđuje krvavo zarađeno dobro radnika Bora i RTB-a , isti ti URSOVCI (danas, preko noći i nažalost, NAPREDNJACI), ćute kao zaliveni. Nije ih briga za muku i jad potlačenih i ugnjetenih radnika. Kao da taj maltene “posao decenije” nije i njihovo delo.

Iznad svega: kako li ti Dinikićevi, Tadićevi, SPS, kojih sve ne stranaka, isti kadrovi DANAS vode ceo sistem RTB-a pred restruktuiranjem? Kako, pa to je , iz dana u dan, sve očiglednije – loše, ne daj Bože, do potpune propasti!

UKOLIKO Vlada bude odlučna kako je i premijer već najavio da neće biti odlaganja Zakona o radu (bitna stavka o otpremninama), do 12. juna ispostavljanja računa poverilaca firmama u restruktuiranju, do kraja jula završetka restruktuiranja u prvoj etapi tog posla i, u slučaju RTB-a, stvaranja novog, jedinstvenog preduzeća, onda nećemo dugo čekati na novi menadžment u kombinatu bakra i – konačno okretanje lista ka, ako već nije kasno, spasilačkom pravcu.

Hvatanjje Spaksovskog i družine za slamku i usmeravanje javnosti, pa i državne vlastu, u smeru završetka projekta “Nova topionica” do kraja ove godine (i njihovog opstanka na kormilu srpskog “titanika”), više ne “drži vodu”. U najboljem slučaju, nova topionica tehnološki može da krene krajem iduće godine. To je prognoza najeminetnijih stručnjaka iz oblasti metalurgije. Sve ostalo je, kao i do sada, bacanje prašine u oči, najviše državi koja godinama toleriše nesposobni, loš, – za dokazane privrednike i naučne radnike – poguban menadžment u RTB Bor na čelu sa nezvaničnim penzionerom Spaskovskim.

Naprosto: kad oni, i sa ogromnom političkom moći u Boru i Srbiji, nisu mogli da sačuvaju jedan Eurofoil u koga su se svi vladajući ursovci, i oni uz njih, odreda kleli da je super investicija – kako će, zaboga, spasiti toliko posrnuli RTB? Zašto se ne jave i ne demantuju jednu ovakavu konstataciju, možda i zaključak, i bar malo ublaže očaj tim namučenim i zbunjenim radnicima čije je egzistencija, mnogima i pred kraj radnog veka, apsolutno uništena! Naš narod je davno rekao da sit glednom ne veruje, mada su se gladni, eto i najnovijeg primera, i te kako, i za relativno kratko vreme, zasitili bahate i naopake vlasti i još gorih i naših i belosvetskih tajkuna!

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !