Nastavlja se štrajk u opštinskoj upravi Bor

Bor, 12. jun

Autor: B.F.

Opstina Bor strajk 4U Opštinskoj upravi Bor nastavljaju štrajk. Glavni razlog opšteg štrajka je smanjenje majske plate. Ova odluka je, u prvom redu, pogodila najsiromašnije radnike sa srednjom i nižom stručnom spremom, a njih je 140 od ukupno 186 zaposlenih. „Srednjošolcima“ je umanjena zarada prosečno između 6 i 7.000 dinara, ostali su ostali na istim pozicijama.

-Ostajemo u štrajku do ispunjenja svih uslova. Ponašamo se krajnje zakonski – rekao nam je Rade Filipović, predsednik Opštinskog veća Samostalnog sindikata Bor i šef inspekcijskih službi u opštinskoj upravi koji, podsetio je, lično nije ugrožen. Naprotiv.

Ljubinka Jelić, načelnica Opštinske uprave izjavila je novinarima da je reč o poštovanju uredbe republičke Vlade i da su plate zaista minimalne, naročito u poređenju sa gradskim upravama u Srbiji.

Rade Filipović ističe da „sve loše dolazi“ od šefova iz opštinske uprave i najodgovornijih funkcionera još od od 2010., posebno od 2012. godine, da se ne poštuje većina sudskih odluka, te da veliki novac iz budžeta bespotrebno odlazi na sudske takse. Radnici se konstantno tuže sa Upravom gde rade. Filipović naglašava da su trogodišnji sudski troškovi njegovog spora sa Opštinom premašili milion dinara.

Predsednik Opštine Bor, Živorad Petrović, saznajemo, ostaje dosledan ranijim izjavama da će apsolutno poštovati aktuelne zakone i da se, što se njega tiče, i ovog puta pridržavao svog javno izrečenog stava. I razgovori sa sindikatima, podseća se, biće u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i u interesu svih građana.

Dok ovo javljamo, razgovori sa sindikatima u opštinskoj zgradi uveliko traju.

Share

One thought on “Nastavlja se štrajk u opštinskoj upravi Bor”

Ostavite odgovor