Opštinska uprava Bor: Svi štrajkuju sem funkcionera!

Bor, 12. jun

Autor: B.F.

Zaposleni u Opštinskoj upravi Bor od juče, od 7 sati, štrajkuju, ni jedna služba ne radi. Radnici su i jutros na vreme stigli na posao i ostaće do kraja radnog vremena, do 15 sati, ali niko neće ni pipnuti svoj posao. Glavni razlog opšteg štrajka je smanjenje majske plate po naredbi predsednika Opštine. Ta odluka je, u prvom redu, pogodila najsiromašnije, radnike sa srednjom i nižom stručnom spremom, a njih je 140 od ukupno 186 zaposlenih. „Srednjoškolcima“ je umanjena zarada prosečno između 6 i 7.000 dinara, ostali su ostali na istim pozicijama.

-Jutros sam susreo predsednika Opštine u hodniku, samo me je preko pogledao. Ni on, ni bilo ko drugi iz vrha vlasti, neće da razgovara sa nama. Ostajemo u štrajku do ispunjenja svih uslova. Ponašamo se krajnje zakonski – rekao nam je Rade Filipović, predsednik Opštinskog veća Samostalnog sindikata Bor i šef inspekcijskih službi u opštinskoj upravi koji, podsetio je, lično nije ugrožen. Naprotiv.

Ljubinka Jelić, načelnica Opštinske uprave izjavila je novinarima da je reč o poštovanju uredbe republičke Vlade i da su plate zaista minimalne, naročito u poređenju sa gradskim upravama u Srbiji.

Rade Filipović ističe da „sve loše dolazi“ od šefova iz opštinske uprave i najodgovrnijih funkcionera još od od 2010. godine, da se neopoštuje većina sudskih odluka, te da veliki novac iz budžeta bespotrebno odlazi na sudske takse. Radnici se konstantno tuže sa Upravom gde rade, samo iz Porekse uprave sedmoro zaposlenih je na sudu. Filipović naglašava da su trogodišnji sudski troškovi njegovog spora sa Opštinom premašili milion dinara.

U jutrošnjem razgovoru sa sindikalnim rukovodocima saznali smo da je mnogo para, na primer, za poslednje četiri godine, izdvojeno za raznorazne projekte, što bi trebalo da se preispita.

I ono što je posebno simptomatično: državni ravizor je juče, nakon samo dva,tri dana rada, otišao iz opštinske uprave jer je proglašen opšti š t r a j k! Nezvanično, on je sa sobom poneo gomilu papira najverovatnije za kasnije „proučavanje“ i da je zbog svega viđenog i doživljenog, kažu očevidci, bio izrazito ljut.

Nije, izgleda, kriza zapljusnula jedino RTB, nego i Opštinu Bor, gde je odavno ursovska vlast preobučena u drugu političku boju, na čelu sa prepoznatljivim liderom, doterala „cara do duvara“. Predstojeći dani pokazeće šta se zbiva, jer sadašnje stanje je i zbunjujuće i smutljivo.

Share

One thought on “Opštinska uprava Bor: Svi štrajkuju sem funkcionera!”

Ostavite odgovor