);
Breaking News

Šta još treba da se desi, pa da se konačno skloni Blagoje Spaskovski?

Bor, 16. jun

Tadic poseta 5Ovo pitanje se sve češće postavlja jer stanje u Boru postaje sve alarmantnije, kako u RTB Bor, tako i u opštinskoj vlasti.

Podugačak je spisak „projekata“ koje je dotični gospodin uz veliku halabuku pokrenuo a koji danas ne daju očekivane rezultate. Gotovo uvek se kritike prezentuju kao zli jezici ili ljubomora na postignute rezultate, ali nije tako!

Podsetićemo samo:

      1. „Žuti“ rudnik Cerovo koje više stoji nego što radi a i kad radi daje najskuplji bakar na svetu, a uloženo je preko 20 miliona eura za taj „Tadićev projekat“.

2. „Čoka Marin“, zlatni rudnik u nečjim očima, nije vredan ni pomena.

3. Rekonstrukcija kriveljske flotacije najavljena je kao istorijski projekat a rezultati su slabiji pre nego što je u tu rukonstrukciju uloženo 30 miliona eura. Umesto projektovanog koncentrata sa sadržajem bakra od 20-22%, sada se isporučuje koncentrat sa gotovo duplo manjim sadržajem bakra. Da li je tu potreban bilo kakav komentar?

4. Projekat rekonstrukcije Topionice i izgradnje nove Fabrike sumporne kiseline jeste priča za sebe. Niti se zna kolika će biti konačna cena projekta(neki preliminarni podaci govore o 300 miliona eura, a predvidjeno je oko 180), niti je poznato kada će biti završena.Prema prognozama ino-izvodjača radova, to se neće desiti pre jula 2015.godine, što je oko 18 meseci zakašnjenja.

5. Kupovina teretnih kamiona od 220t „Belaz“ koji stoje parkirani u krugu Površinskog kopa „Veliki Krivelj“ zato što se ne mogu privesti nameni jer su loših tehničkih karakteristika.

6. Radovi na rudniku „Lece“ sa borskim rudarima kojima se duguju velike pare i nerazjašnjenim medjusobnim potraživanjima izmedju Spaskovskog i Ljubiše Miljkovića(predsednik Rudarskog sindikata Srbije) o kojima priča ceo grad i gde istražni organi MUP-a Srbije moraju što hitnije da se uključe.

7. Sve veća dugovanja RTB-a (oko 3,2 miliona evra mesečno) prema dobavljačima-četiri meseca ne izmiruju obaveze. Samo lokalnoj samoupravi Bor se duguje preko 500.000.000 dinara, što je 25% od planiranog budžeta Opštine Bor.

Trenutno stanje u RTB Bor je najblaže rečeno: katastrofalno. Potpuna konfuzija u rukovodjenju i proizvodnji(u poslednjih 10-tak meseci je smenjeno 5-6 direktora po principu rotacionog rukovodjenja). To je rezultat neplanskog širenja kopova, jureći se bogata ruda zbog dostizanja proizvodnje ne vodeći računa od tome da se to na kraju svodi na obično raubovanje rudnog ležišta.

Kada se radi o političkim dostrignućima, tu je već dotični Ronaldo dostigao svoj vrhunac. Skrasivši se u SNS, počeo je kao i u prethodnim svojim političkim opcijama da ruši sve oko sebe (Opštinski odbor SNS-a, narodnog poslanika SNS-a Milinka Živkovića i, na kraju, novoizabrano opštinsko rukovodstvo na čelu sa presednikom opštine Živoradom Petrovićem) i to samo nakon 30-tak dana nakon izbora, smetnuvši sa uma da stabilna opštinska većina savršeno funkcioniše (21 odbornik SNS od ukupno 35 odbornika SO Bor). U tom svom političkom slepilu otišao je toliko daleko da je sa skupštinske govornice (direktan TV prenos TV Bor) na poslednje dve sednice SO Bor zapretio da će sa odbornicima SNS-a napustiti skupštinsku salu zaboravljajući da se u savremenoj političkoj praksi nikada nije dogodilo da vladajuća većina napušta parlament prepuštajući je opoziciji!

Zamislite da se to i desi, kolika bi to bila politička šteta za SNS u Srbiji i kako bi to bilo dočekano u političkim krugovima u Srbiji?

Sve te svoje ideje podupire podrškom svog privatnog Sindikata rudara Srbije (predsednik je njegov kum Ljubiša Miljković), što jedino postoji u Boru i nigde drugde, preteći konferencijama za novinare, navodnim „podizanjem rudara“ i još kojekakvim glupostima koje su takodje direktno uperene protiv aktuelne vlasti u Boru, a samim tim i u Srbiji.

Vratićemo se na naslov ovog teksta: „Šta još treba da se desi, pa da se konačno sklonio Blagoje Spaskovski?“ Kome sve treba uputiti ovo pitanje da bi se konačno shvatilo da je hvalisanju i ličnoj promociji g.Spaskovskog došao kraj? Iz kojih to razloga sve nadležne institucije Republike Srbije ostaju neme, ne shvatajući i svoj deo odgovornosti u trenutku kada se radi o nesagledivim posledicama po Republiku Srbiju u celini?

Koliko je još potrebno argumentacije, jer sve izrečeno je apsplutno tačno i koliko je potrebno da se čeka kako ne bi bilo kasno? Ako već nije kasno?

(Autori su bivši i sadašnji najpriznatiji stručnjaci RTB Bor. Imena poznata Redakciji)

Share

One thought on “Šta još treba da se desi, pa da se konačno skloni Blagoje Spaskovski?”

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !