);

Strategija: Spaskovskog ne treba smenjivati, neka najpre lično plati propale projekte!

Bor, 17. jun

Autor: M.C.

Kako je RTB Bor dospeo u katastrofalni položaj, odgovarali su najeminentniji stručnjaci u opširnim i konkretnim napisima upućenim proteklih dana našoj Redakciji. Oni su mišljenja i da je glavni krivac za opasnu krizu Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor od kraja 2008. do danas i da je krajnje nejasno, uprkos očiglednom propadanju, zašto je i dalje na tom položaju.

SVE je počelo u režiji Mlađana Dinkića i Blagoja Spaskovskog, drugačije – pod okriljem tadašnjeg URS-a i njihovih lokalnih i glavnih lidera. Godina 2010., 10.jun, informacija koja je obišla svet. (Država Srbija je samo aminovala, a i danas, kad je katastrofa na pomolu, mudro ćuti)… „Država otpočinje jedan od najvećih industrijskih projekata u Srbiji koji vredi 175 miliona evra. U RTB Bor biće izgrađena nova topionica i fabrika sumporne klseline, a dodatno će biti uloženo oko 27 miliona evra u rudarsku opremu“, izjavio je danas u Boru potpredsednik Vlade Srbije i ministar  ekonomije Mlađan Dinkić koji je prisustvovao potpisivanju ugovora između RTB Bor i kanadskog SNC Lavalin o izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline. On je rekao da je cilj novog investicionog ciklusa tehnološka modernizacija RTB Bor, zaštita životne sredine primenom najsavremenije tehnologije i povećanje proizvodnih kapaciteta i izvoza iz jednog od najbogatijih evropskih nalazišta bakra. „Ovoje prekretnica u razvoju Bora, jer ovde će biti posla ne samo za vas, već i za vašu decu i to je najvažnije“, izjavio je Dinkić.

Ministar ekonomije je naveo da je novim investicijama predviđena i kupovina rudarsko-metalurške opreme koju će tokom ove i naredne godine finansirati RTB Bor, odnosno Vlada Srbije u iznosu od 27 miliona i to za nabavku 10 kamiona nosivosti od po 220 tona, dva bagera, dva buldožera, jedne bušilice i jednog gredera. Novom opremom otkloniće se postojeća “uska grla” u proizvodnji i prilagoditi postojeći kapaciteti rudarsko-metalurške opreme novoj topionici i fabrici sumporne kiseline.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da se od ovog novog investicionog ciklusa očekuje povećanje dobiti RTB Bor za 26,2 miliona dolara na godišnjem nivou i eliminisanje uzroka zagađenja vazduha. Nova tehnologija donosi povećanje iskorišćenja metala u topionici sa 93 na 98 odsto, povećanje iskorišćenja sumpor dioksida sa 50 na 98 odsto , kao i povećanje proizvodnje zlata sa sadašnjih 350-400 kg na oko 800 kg godišnje.

Ugovor su potpisali direktor RTB-a Blagoje Spaskovski i predstavnik kanadskog SNC Lavalin Valter Mutler.

Kanadska kompanija SNC Lavalin biće projektant i izvođač radova, a čltav posao će biti završen po principu “ključ u ruke”. Topionica i fabrika sumporne klseline finansiraće se pretežno kreditom Kanadske Izvozne banke (Export Development Canada) u iznosu od 135 miliona evra i sopstvenim učešćem RTB-a Bor, odnosno Vlade Srbije od oko 40 miliona evra. Rok za završetak radova je 36 meseci.

Ova informacija objavljena je, dakle, 10. juna 2010. Od tada do danas proteklo je ravno četiri , a ne TRI godine, ili 36 ugovorenih meseci, a od nove Topionice i Fabrike sumporne kisline još nema ni 50 odsto od celog posla. Ino-partneri veruju da će ceo projekat – ipak – biti gotov do sredine iduće godine, sa zakašnjenjem od godinu i po, naši stručnjaci smatraju da je to previše optimističko očekivanje. No, NEDAVNO je kreditni dug za novu Topionicu na deset godina i grejs periodom od tri godine – počeo da se vraća (ugovor o zajmu sa Kanađanima potpisan je 9. novembra 2010., a država Srbija donela je Zakon o garanciji izmirenja zajma 3.12.2010.). Grejs period je, tako brzo, istekao. Vraćena su navodno već 2 miliona evra, a od početka rada nove metalurgije nema ni pomena. A iz te, nove proizvodnje u novoj Topionici, trebalo je da se vraćaju kanadski krediti. Zakašnjenje u gradnji pomerilo je mnoge planove i dovelo RTB u nezavidan položaj: tako je, primerice, od prošlog meseca plata svim zaposlenim smanjena prosečno za 20 odsto. Pitanje je da li će se i na tom nivou zadržati, jer nema ni veće proizvodnje. Gomilaju se i obaveze prema izvođačima radova na gradilištu nove Topionice. Najgore je, procena je stručnjaka, što će se već uzeti zajam od 175 miliona evra za završetak projekta po sisitemu „ključ u ruke“ neminovno uvećati na ukupnu investiciju od najmanje 300 miliona evra.

Ako se prisetimo izjava Dinkića, te Boranina Nebojše Ćirića, kasnije ministra za privredu iz iste političke opcije, kao i neviđenih hvalospeva Blagoja Spaskovskog, onda se dolazi do gorkih istina i pitanja – kuda i kako dalje? Setimo se samo afera o stopiranju radova na gradilištu nove Topionice zbog izostavljanja glavnog projekta i građevinskih i ostalih dozvola i reagovanja resornog ministra Velimira Ilića. Radilo se, rečju, s previše neodgovornosti i neozbiljnosti. Novu Topionicu i čisto nebo nad Borom do kraja 2013. obećavala je i ministarka dr Zorana Mihajlović, nije izostajao u optimizmu, ruku na srce, ni Aleksandar Vučić. Njegova poslednja izjava u Boru, pred protekle izbore, bila je da će mu Spaskovski lično odgovarati ukoliko se nova Topionica ne završi do kraja ove godine. Odgovorio mu je opet i lično Spaksovski, samo u drugačijem ambijentu, da će mehanički, a ne tehnološki, Topionica bakra biti okončana do kraja ove, 2014.godine. To je samo pola puta do početka proizvodnje i vedrog neba nad gradom bakra. Najnovija Vučićeva ocena na podnošenju premijerskog ekspozea da je „menadžment u RTB loš“ potopila je Spaskovskog i njegov promenljivi tim do cirkuskih razmera, ali nije se ni milimetar odmaklo. I danas sve stoji na istom, Spaskovski vlada i Opštinom i RTB-om na zaprepašćenje cele naše javnosti, stručne pogotovu. Redakcija Medija centra Bor svakodnevno dobija pisma i analitičke tekstove o „neizbežnoj katastrofi RTB-a“ sa konkretnim primerima. Niko još zvanično ne reaguje, mada je reč o dokazanim stručnjacima, profesorima, doktorima rudarskih i metalurških nauka, bivšim i sadašnjim rukovodiocima u RTB-u i izvan RTB-a.

ZATO se zalažemo DA SPASKOVSKI OSTANE kako bi PRVO vratio dugove za zakasnelu novu Topionicu (i ne samo Topionicu) ili da lično odgovara i sve PLATI ličnim bogatstvom i imetkom uže rodbine, moguće je i jakih prijatelja. Drugačije niti može da bude, niti ima bilo kakvog smisla. On je, zajedno sa DINKIĆEM, SVE PROJEKTOVAO I ISKOMOPLIKOVAO, SVE zadužio i finansijsku agoniju produžio i uvećao. U normalnoj i uređenoj državi zna se kako se naplaćuje nezakonitost i neodgovornost najodgovornijih. Nismo mi ništa posebno, niti ćemo ikada da budemo. Kad radnici RTB-a budu, a to je tako blizu, suočeni sa novim smanjenjem plata i padom standarda (presušuje državna podrška i pomoć, a sa malom proizvodnjom, uprkos visokoj ceni bakra, nemoguće je izdržati breme troškova i dugova), pitanje je kako će cela priča da izgleda. Jer, ni ogromna ulaganja u rudarsku mehanizaciju i opremu ne donose rezultate, niti politički rudnici poput Cerova osiguravaju berićet, naprotiv.

Završetak restruktuiranja nije, nažalost, kraj jedne drame, nego je početak poslednjeg čina nove drame sa daleko većim posledicama. Neka, onda, što je pravično i neizbežno, glavni junak tog dramskog zapleta izdrži konačni kraj. Neka zato plati sve što je zadužio, a dug je, poznato je i pticama u gori, toliki da ne bi mogao stati ni u „jamski kafić“, niti dograđeni Dom odmora!

One thought on “Strategija: Spaskovskog ne treba smenjivati, neka najpre lično plati propale projekte!”

Оставите одговор