);
Breaking News

Šta se krije iza ostavke predsednika Upravnog odbora RTB Bor?

Bor, 28. jun

Autor: M.C.

Dragovic AloBoris Dragović, šef kabineta Lazara Krstića, ministra finansija u Vladi Srbije, na predlog te iste Vlade, pre pola godine, postao je i predsednik Upravnog odbora (UO) RTB Bor. Nakon tri godine, otkako RTB nije imao predsednika UO, niti je funkcionisao, neko se u Vladi Srbije setio da je to nezamislivo i neodgovorno, što je utvrdio i „Insajder“ B-92, i, preko noći, – postavljen je novi upravljački tim. Došao je provereni mladi stručnjak i šef, možda i najvažnijeg, kabineta u Vučićevoj Vladi. Mnogo se očekivalo, malo se dobilo. I odlazak ovog mlađanog eksperta, uprkos objašnjenima i razlozima, nije na mestu, baš u najgore vreme za kombinat bakra i ekonomiju zemlje. Ako prvi saradnik prvog čoveka finansija u državi navede „lične razloge“ za napuštanje poljuljanog kormila RTB, onda tu nešto škripi. Još kad direktor RTB Spaskovski, u svom poznatom stilu, izjavi da je saradnja sa Dragovićem bila za „10 plus “, kako im verovati i kako shvatiti i jedne i druge. Spaskovskog pogotovu, što je i deci jasno kako on radi i koliko je učinio za „procvat“ RTB-a i Opštine Bor. Pa, i premijer Vučić, opet treba podsetiti, u premijerskom ekspozeu je rekao da je „menadžment RTB loš“. Da li posle tih reči, pred najeminetnijim našim i svetskim javnim mnjenjem, takvom direktoru treba još verovati? Na našem sajtu poslednje dve nedelje prvi stručnjaci za rudarstvo i metalurgiju, doktori nauka i profesori, zaključili su da je „RTB u kolapsu i da je nejasno šta treba Spaskovski još da učini pa da se smeni“.

Nego, Dragović je naglasio u „svojoj odbrani“ da je UO sa njim na čelu „poboljšao poslovnu klimu unutar borskog basena“ u smislu transparentnosti i javnih nabavki, ali i utvrdio blizu milijardu evra duga od čega je 90 odsto prema komercijalnim poveriocima. Ovo su zastrašujuće brojke kojima nisu pridodati ogromni krediti. Novac iz ranijih subvencija i sličnih pomoći tokom jednodecenijskog neuspelog restruktuiranja, nije ni spomenut. Da li se Dragović uplašio ovih neslavnih brojki? Ako jeste, imao je i zašto, pa ga zato upozoravamo na još neke detalje u najtešnjoj vezi sa RTB Bor. Ili, da li je namerno ili slučajno čuo za probleme u kriveljskoj flotaciji i mesečne gubitke samo na jednoj „stavci“ od oko 2 miliona dolara ( pogledaj sajt Medija centra Bor od minulog utorka), na apsolutnu nerentabilnost proizvodnje u (političkom) rudniku Cerovo, na rudnik „Jama“ gde se radi ispod planiranog, koliki su troškovi na preradi šljake (po toni bakra 14.000 dolara, duplo više od prodajne cene), zašto se u Majdanpeku opasno kasni s raskrivkom, zna li dokle su izraubovana najbogatija rudna tela, šta će biti sa novom Topionicom za koju su se kleli i najviši državni funkcioneri da će biti puštena u rad narednog 6. avgusta, Dana rudara Srbije, a nije završena ni 50 odsto (tek kad bude završena kakve muke čekaju!), zašto se ne pogleda koji privatnik i zašto baš on prodaje borski bakar, koliko je bezvlašće i nepoštovanje zakona…

E, Dragoviću, Dragoviću, najlakše je iz „ličnih razloga“ otići i reći zbogom kad je najteže. Šta ste i Vi, i vaši nadležni, na taj način učinili za ovaj narod? Od Vas, od koga drugog ova vlast, pa i građani, da očekuju sređivanje jedne takve, po mnogo čemu krhke kompanije koja bi morala da pravi profit i služi za ugled u svetu. Daleko smo, i po priznanju generalnog direktora RTB, od svetskih razmera i standarda. Zašto se ne ogradite, Dragoviću, od izjave Spaskovskog da ste sarađivali za „10 plus“, jer ako je tako, onda nije dobro. To što ste rekli da ste „poboljšali poslovnu klimu u RTB“, malo ko će da Vam veruje, mada ima pomaka. Za sve to Vaše vreme, da li se uvećao ili smanjio dug kompanije, šta mislite? Da li je Spaskovski tražio novu pomoć države za kapitalne investicije i ko zna za šta sve, i jeste li mogli da izdržite njegove „političke opservacije“ po kojima je na daleko poznat? Vi samo kažete da su u pitanju „lični razlozi“. (Ukoliko niste zaboravili, setite se sastanka menadžmenta i sindikata RTB-a sa Vama i Radnom grupom Vlade Srbije za RTB u decembru prošle, 2013., ako hoćete možemo da Vam predočimo svaki detalj sa tog skupa, pa i reči Spaskovskog). Imate Vi, kao i mi što pišemo ove tekstove, posla i bez ovog (tog) posla. Kad se zemlja izvlači iz blata, moramo se hvatati u koštac sa teškoćama, pa i čudnim direktorima kojima „ne može niko ništa“. Oni oponašaju Mitra Mirića u raznim prilikama i neprilikama, a Vi kao da, u nevesela vremena, te i takve nesuvlisne melodije ne čujete? Šta bi, šefe kabineta, bilo kad bi i mi svi ostali otišli ili pobegli iz „ličnih razloga“ ne ulazeći u bitke za spas otadžbine Srbije. Nema tu tolikih i takvih „ličnih razloga“ koje mi ne znamo, i koji bi trebalo staviti iznad svetih interesa svoje nacije. Ostavljate, na milost i nemilost, stavite prst na čelo, RTB i Timočku krajinu, uprvljačima „belih lađa“ da im ne spominjemo imena. Ovako, bar ovde u borskoj provinciji, ostaje gorak ukus da ste, dragi naš Dragoviću, zbrisali ispred jednog – nažalost nadležnih – zakonski ne „obrađenog“ sujetnog penzionera sumnjivih sposobnosti i ulepšanih bografija. Zaključak je neizmerno tužan: Dragoviću minus, Spaskovskom „10 plus“!

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !