);

Promocije: “Vlaški kutak” u borskom Muzeju

Bor,30.jun

Tekst: B.Filipović
Foto: S.Randjelović

U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru, danas je otvoren „Vlaški kutak“ u kojem je predstavlejna „memorijalna i duhovna kultura Vlaha Bora i okoline“. Autor izložbene postavke je Suzana Mijić, kustos borskog Muzeja. Reč je o jednoj od aktvnosti projekta „ Multikulturizam u Srbiji nije mrtav“ koji, već treću godinu, sprovodi Centar za razvoj civilnog društva Zrenjanin pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. Partneri projekta su: Nacionalni savet nacionalne manjine Vlaha u Srbiji i Multietnički centar za razvoj regiona Dunav 21 Bor.
U katalogu izložbe, dr Vesna Marjanović, iz Etografskog muzeja u Beogradu, naglasila je da je želja da se ovom postavkom ukaže na značaj materijalne i duhovne kulture Vlaha u istočnoj Srbiji i na njihovu ulogu u izgradnji modernog građanskog i seoskog društva. U opštirnom prikazu, dr Marjanović daje i odgvor na pitanje ko su Vlasi, a potom razrađuje tezu o „Kulturi Vlaha u kontekstu tradicije“.
Posetioci su upoznati i sa litararnim stavralaštvom Vlaha: predočene su im dve knjige poezije naslovljene „Vlaške pesme“ Ljubiše lu Boža Kići u izdanju autora. Knjige su štampane u Boru.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !