);

Nova knjiga: BAKAR OBOJEN LAŽIMA I PREVARAMA

Bor, 4. jul

U izdanju Građanske čitaonice Evropa, novinar Brana Filipović objavljuje novu knjigu koja će sigurno privući veliku pažnju i izazvati polemike. Reč je zbirci tekstova objavljenih na Medija centru Bor (ali i u drugim medijima, Blic, Puls istoka), o previranjima, zlupotrebama i propalim investicijama u RTB-u Bor, simbolično nazvanoj „BAKAR OBOJEN LAŽIMA I PREVARAMA“. Objavljujemo Predgovor autora.

Кnjiga bakar obojen lazima i prevaramaZašto tako naopako!

IAKO JE, pre neku godinu, “Insajder” B 92 otkrio kriminal u “Kolubari” i pokrenuo neslućenu aferu u kojoj su razotkrivene mnoge zloupotrebe, tako, ista ta čuvena emisija, nije mogla, ne svojom krivicom, ni za pedalj da zaustavi lavinu laži, prevara, korupcije, malverzacija, bezakonja u RTB Bor. Niti je ko od najodgvornijih odgovarao, niti mu je falila dlake s glave. A ceo Bor, pa i javnost u Srbiji, zna ili opravdano sumnja, da je reč o neviđenoj pljački državne imovine, otimačini, politikanstvu, političkom marketingu,bezgraničnim mahinacijmama. Znaju se i sporedni i galvni akter. Upinjanje pojedinih novinara i novinskih kuća, poput “Insajdera”, da razreše gordijev čvor, da najkompetentniji ukažu na neodgovornost, bahanalije, neznanje i korupciju, nije vredelo. Tresla se gora…. Izjava dr Mila Bugarina, uvaženog rukovodioca i naučnog radnika iz Bora, s početka 2013., da je “Kolubara”, po kriminalu i katastrofalnom vođenju kompanije, “mala maca” za RTB, do danas niti je dementovana, niti ozbiljnije komentarisana. Prof. dr Vlastimir Truijić, još potkraj 2012., a potom i kasnije, dokmnetovao je funcionerima državnog vrha kuda plovi bakarni brod i da je generalni direktor RTB glavni krivac za “propast kompanije koja je prede bankrotom”. Isti profesor je nedavno upozorio premijera da je ista direktorska ličnost “u crno zavila Bor, Timočku krajinu, a preko kredita i Srbiju”. Opet nikom i ništa. Oglasili su se i najeminentniji stručnjaci Bora, profesori, naučnici, inženejri rudarstva i metlurgije, profesori bezbednosti upozoravajući na “minut do 12” i neophodnu i hitnu smenu štetnog menadžemnta. Novinari su podsetili da je i premrijer Vučić u ekspozeu rekao da “RTB ima velike dugove i loš menadžemnt”. Sve traje po starom, RTB tone sve dublje, a kraj – niko zvanično neće javno da saopšti. Odlažu se epohalne investicije u metalurgiji, rudarstvo zaostaje, Bor i okolina, i danas, u 21. veku, guše se u topioničkim otrovnim gasovima. Grad bakra je i dalje ekološka bomba neviđenih razmera. Kao nigde u svetu. Prikazju se raznorazni lažni bilansi, obmanjuje se i spinuje javnost, caruje netransparentnost, manjka dokumentacija, policija istražuje na sve strane.

Ova knjiga – i zbog svega toga – počinje od priča koje su najviše pobudile pažnju: to su pisma dr Trujića Aleksandru Vučiću i reagovanje novinara, uglavnom na stranicama “Puls istoka” i iz pera B. Filipovića, Medija centra Bor, Tabloida i “Blica”. Slede dodatne priče koje su – opet – “uznemirile” novinare: intervjui dr Mila Bugarina i prof. dr Nedeljka Magdalinovića, pismo sindikata Vučiću i najzad tekst Mirjane Antić, direktora finansija RTB članovima kolegijuma kompanije. Nakon tih događanja usledila je serija komentara u Medija centru Bor pod različitim inicijalima, mada je autor poznat celoj lokalnoj javnosti ( prim. reč je o priređivaču ove publikacije). Na poziv Redakcije Medija centra Bor javilo se više eminentnih stručnjaka, profesora i doktora nauka rudarske i metalurške struke. Ni njihov glas, bar do 1. jula 2014, nije prenuo najodgovornije u državi Srbiji. Na žalost, za nevericu, nespokoj i – očaj. Reagovala je i nevladina organizacioja BIRODI, kao i Balkanska asocijacija slobodnih medija. I, po običaju – ništa! Najzad, krajem juna ove, 2014. slabašno je odjeknula vest da je predsednik Upravnog odbora RTB Bor ( šef kabineta ministra finnsija Lazara Lrstića) Boris Dragović, samo nakon šest meseci, podneo ostavku. I na taj čin, kao i mnoga prethodna zbivanja, Medija centar Bor je jedini glasno , i bezmalo iz dana u dan, iznosio svoje stavove i argumentovano obeveštavao javnost. Jer, toliko je očigledno da državni vrh podržava svemoćnog i neuspešnog direktora RTB Bor, kompanije koja je deset godina u nezavršenom restruktuiranju. Tako lako i traljao, smtraju stručnjaci, taj proces može da traje i – vekovima. I sve na štetu države i njenih napaćenih i osiromašenih građana.

Nije nepoznato to što država takva kava je uporno brani čoveka koji nepriksonoveno i nekvalitetno vlada RTB-om i Borom od novembra 2008., nego zašto se ne uvažava istinnita i dobornamerna reč novinara i dokazanih stručnjaka. Da li se dovoljno uvažavaju i zapažanja i istrage policije, posebno je važno pitanje. Ne bi se reklo. Povrh svega: čemu vodi takvo ponašanje najodgvornijih i to pred ulazak u EU koja je prezasita informacija o “lažima i prevarama pod bakarnim svodom”.

Iz tekstova preuzetih od više srpskih glasila naveden je izvor, ali su, pokatakd, menjani naslovi, moguće je i po koja reč tamo gde je bilo neophodno.

Jesu li korupcija i lažne veličine uništili Srbiju? Odgovor je, bar delom, u ovoj knjizi.

A u t o r

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !