);

Veliko interesovanje gradova i opština da unaprede poslovno okruženje

Bor, Beograd, Knjaževac, 7. jul

NALED: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Gradovi i opštine u Srbiji nastavljaju da snažnim intenzitetom grade povoljno poslovno okruženje, a nove lokalne samouprave koje su zaslužile pečat kvaliteta u vidu certifikata Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) su Leskovac, Stara Pazova, Negotin, Boljevac, Knjaževac i Trstenik.

Nakon sticanja nacionalnog certifikata o povoljnom poslovnom okruženju, Leskovac i Stara Pazova sada su ispunili uslove za dobijanje regionalnog certifikata, dok su prvi put nacionalno priznanje dobili Negotin, Boljevac, Knjaževac i Trstenik.

Certifikati su na svečanoj ceremoniji u Skupštini grada Beograda, na kojoj je govorila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, dodelili predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević, dekanka FEFA Ana Trbović i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Proces certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem NALED sprovodi od 2007. i broj lokalnih samouprava koje su do sada stekle nacionalni certifikat povećan je na 31. Program je 2012. u saradnji sa GIZ Otvorenim regionalnim fondom za modernizaciju opštinskih usluga i regionalnim institucijama proširen na Hrvatsku, Makedoniju i BiH. Regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju pre Leskovca i Stare Pazove stekli su Ruma i Pirot kao i šest gradova i opština iz susednih zemalja (Bjelovar, Ivanec, Sanski Most, Prijedor, Strumica i Veles).

Taj broj uskoro će biti uvećan jer su na današnjoj ceremoniji lideri 11 gradova i opština – Lebane, Bela Palanka, Novi Bečej, Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Pančevo, Vrnjačka Banja, Ivanjica, Sombor i Sremska Mitrovica – potpisali Deklaraciju o ulasku u program certifikacije po regionalnom BFC standardu.

Regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju predstavlja zajednički standard za kreiranje dobrih uslova za poslovanje u jugoistočnoj Evropi. Reč je o jedinstvenoj inicijativi usmerenoj ka harmonizaciji rada lokalnih administracija na ovim prostorima, jačanju imidža regiona kao investicione destinacije, podizanju konkurentnosti i podsticanju ekonomske saradnje.

Institucije Hrvatske, Makedonije, BiH i Srbije formirale su prošle godine Regionalnu mrežu za povoljno poslovno okruženje, prvo zajedničko telo koje će biti zaduženo za unapređivanje uslova za rad postojeće privrede i privlačenje novih investicija u četiri zemlje. Regionalna mreža svoju misiju ostvarivaće uključivanjem lokalnih samouprava u program Certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE).

– Uvereni smo da je razvijanje regionalnog standarda način da znatno povećamo šanse naših država u globalnoj trci za investicijama. Verujemo da je harmonizacija rada lokalnih administracija prema jedinstvenom standardu ono što će podići konkurentnost regiona, pojednostaviti poređenje uslova za poslovanje, stvoriti pozitivnu utakmicu između lokalnih samouprava, a svima nama olakšati dolazak novih ulagača. Zato pozivam što više gradova i opština iz Srbije da krenu u osvajanje regionalnog certifikata – izjavio je predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević.

Na VI godišnjoj konferenciji najavljeno je da će NALED 15. jula raspisati poziv za izbor najboljih promotera investicija i povoljnog poslovnog okruženja. Konkurs je namenjen ambasadama, stranim privrednim komorama, poslovnim klubovima, agencijama i konsultantskim kućama. Takođe, oni će biti pozvani da se pridruže NALED-u i nominuju verifikatore za povoljno poslovno okruženje u zemljama jugoistočne Evrope.

Održana je i panel diskusija „Povoljno poslovno okruženju na delu“ u okviru koje se razgovaralo o nekim od najvažnijih aspekata izgradnje dobrog poslovnog ambijenta u lokalnim samoupravama – uspostavljanju efikasnog sistema izdavanja građevinskih dozvola, sektorskom pristupu u promociji investicija, obezbeđivanju lokacija za investiranje, formiranju privrednog saveta i funkcionalnih kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Govornici na panelu bili su gradonačelnik Niša Zoran Perišić, generalni direktor kompanije Hemofarm Ronald Seeliger, direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić, direktor kompanije Desing Miodrag Tomić i Dejan Mak, načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, privredu i društvene delatnosti opštine Vršac.

O postupku certifikacije

Na putu do certifikata o povoljnom poslovnom okruženju svaka lokalna samouprava mora da ispuni 12 kriterijuma i više od 80 potkriterijuma sa ciljem da razvije sistem rada i efikasne procedure, poveća transparentnost i pripremi sve dokumente i podatke neophodne investitoru da bi doneo odluku o ulaganju. Među obavezama koje je potrebno ispuniti su usvajanje strateškog plana razvoja, osnivanje odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i privrednog saveta, formiranje jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, kreiranje svih baza podataka potrebnih investitorima, razvijanje instrumenata za promociju opštine, mogućnost dokazivanja kreditne sposobnosti, određivanje potreba za radnom snagom, razvijanje partnerstva javnog i privatnog sektora, obezbeđivanje adekvatne infrastrukture i pouzdanih komunalnih usluga, postojanje transparentne politike naplate poreza i taksi, upotreba informacionih tehnologija.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !