);

RTB Bor: TIR ostvario plan proizvodnje samo sa 14 odsto, čas kupovali, čas prodavali koncentrat bakra!

Bor, 8.jul

Autor: M.C.

Dopis sindikatSamostalni i Nezavisni sindikat TIR (RTB Bor) imali su juče izuzetno važan sastanak, u prvom planu je bilo smanjenje zarada na februarski nivo kako je učinjeno i u Radnoj zajednici RTB Bor Grupa, ali su se čuli i neki frapantni podaci koji opasno upozoravaju da je ova velika firma u apsolutnoj krizi. Na primer: šestomesečni plan proizvodnje u ovoj godini u TIR-u ostvaren je samo sa ČETRNAEST procenata (i brojkom 14 odsto!). Drugi primer: svojevremeno je TIR, odnosno RTB Bor prerađivao NEKVALITETAN koncentrat pravdajući se dobrom dodatnom zaradom (to što se narod trovao kao da i nije bitno!), a sada se prodaje naš KVALITETAN i drugome (deo je otišao privatniku u Smederevo!) obezbeđuje zarada od prerade i plamenitih metala i tako se svesno stvara GUBITAK! Taj gubitak (kao i zastoji, često pravadani ekološkim problemima) nisu proizveli ni sindikati, ni radnici, najmanje Vlada Srbije (iako godinama podržava LOŠ menadžment), nego glavni šefovi na čelu sa prvim menadžerom kompanije.

Ovde, u ovom dopisu sindikata poslatom našoj Redakciji, sve je tačno postavljeno, i infomacija i komentar, s tim što se sve drvlje i kamenje ustremilo ka Bobanu Todoroviću. Spominje se i da je uposlio ili zaposlio 200 novih radnika po svom nahođenju i da za njihov nerad ili neznanje treba da odgovara. Sve je to logično, samo NIJE logično da je on jedini krivac za katastrofalno malu proizvodnju i ostale promašaje koji nisu svakidašnji i koje bi mogli da stignu i do istražnih i bezbednosnih organa i službi. Ovde je mnogo toga sumnjivo. Reprezentativni sindikati TIR-a koji su u poslednje vreme sve aktivniji imaju ingerencije da postavljaju pitanja i rukovodstvu RTB-a, jer TIR je sastavni deo te kompanije. Nekada je bio “zlatna koka” RTB-a, danas je urušen, ali i dalje neprikosnoven. Nije samo topionica u problemu zbog dotrajalosti, već i ceo metalurški kompleks morao bi da se preispita.

Danas smo dobili i pismo vrsnog rudarskog stručnjaka koji hvali jedan naš projekat zaključujući: “Odavno je trebalo izneti istinu na videlo o RTB Bor, jer i struka i nauka moraju dati svoju reč o RTB Bor, kako se više nikada ne bi ponovilo vreme iz perioda “vladavine” Blagoja Spaskovskog”. Jedino nam nije jasno zašto je ova reč “vladavine” stavljena pod navodnike!

Оставите одговор