);
Breaking News

Sindikati u RTB-u Bor: Penzioneri rade, mladi ne rade, a država trpi velike štete!

Bor, 9. jul

sindikati logoi

Najveći ekološki projekat u Republici Srbiji kao i u Evropi trebalo bi da se realizuje u skladu sa ugovorenom dinamikom i ugovorenom cenom, a na odborima RTB-a i odborima TIR-a je da se ti dokumenti usvoje. Svako odstupanje od ugovorenih rokova i povećanje troškova donosi ogromne gubitke i ekološke posledice, potom dodatno zadužuje RTB i TIR i opterećuje budžet Republike Srbije, ali svakog poreskog obveznika i gura Srbiju polako ali sigurno u bankrot. Mnoge ugovore ste Vi, glavni rukovodioci, potpisali za koje po osnovu posledica koje se manifestuju u vidu neispunjenja obaveza i povećanja troškova TIR-a bez ikakve odgovornosti izvođača. To su, smatramo, štetni ugovori. A to direktno utiče na smanjenje zarada u TIR-u. Ovo je saopšteno u pismu sindikalnih lidera Nezavisnosti i Samostalnog sindikata TIR-a (RTB Bor) juče upućenom najodgovornijim rukovodiocima u TIR. Logično, sadržaj pisma trebalo bi da prouče i u menadžmentu RTB-a, ako ništa drugo – ista su firma i isto su odgovorni.

Završetak modernizacije topionice i Fabrike sumporne kiseline je podjednako važan za svakog radnika RTB-a koji prima platu, ali i za veliki broj penzionera koji su angažovani po ugovoru o delu u RTB-u, dok deca sede kući nezaposlena (U Opštini Bor ih je oko 7.000). Ispada da je najvažnije da dobro situirani penzioneri dodatno rade i dodatno zarađuju. I to je udar na budžet Republike Srbije, jer su ti radnici odlaskom u penziju uzeli otpremnine, opterećuju penzioni fond, zauzimaju mesta mladim stručnjacuma u RTB-u i direktno utiču na povećanje nezaposlenosti u Srbiji, zatim opterećuju novčanu masu za isplatu zarade radnika RTB i TIR-a i time stvaraju opravdano nezadovoljstvo prema Vladi Srbije. A ista ta Vlada i dalje podržava politiku takvog rukovodstva. Nedopustivo je da se pojedinim preduzećima u sklopu RTB-a zarade smanjuju a drugima vraćaju na prethodni nivo. Kako se to događa kad svi zavisimo od prerade koncentrata bakra u topionici-TIR-u i delimo istu sudbinu po pitanju povećanja ili smanjenja zarada. Cilj je da zaštitimo interese svih radnika.

Kada smo rekli da su koncentrati nekvalitetni, mi smo samo parafrazirali direktora RTB-a Blagoja Spaskovskog koji je na zvaničnom sastanku rekao da će modernizacija flotacije i investicije u flotacije dati kvalitetnije koncentrate sa većim sadržajem bakra i da će se samo kroz to iskorišćenje, preradom u topionici, isplatiti investicija. Opaska da je veliko naše nepoznavanje tehnologije prerade koncentrata, indirektno upućuje na direktora RTB-a.

Postoji mnogo propusta u radu rukovodstva TIR-a koji se negativno odražavaju na celokupno, pa i finansijsko stanje u TIR-u i RTB-u, samim tim. Zato će sindikati TIR-a ponovo argumentovano uputiti predlog odborima i Skupštini TIR-a, ali ovog puta i resornim ministarstvima za smenu direktora TIR-a, Bobana Todorovića imajući u vidu i činjenicu da mu u ovom mesecu ističe četvorogodišnji mandat.

Reprezentativni sindikati TIR-a: Nezavisnost i Samostalni

Share

One thought on “Sindikati u RTB-u Bor: Penzioneri rade, mladi ne rade, a država trpi velike štete!”

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !