);

Sindikati u TIR (RTB Bor): Da se odmah razmotri ostavka direktora, preispita poslovanje i završetak investicija

Bor, 11. jul

sindikati logoi

Reprezentativni sindikati, Nezavisni i Samostalni, zahtevaju od poslovodstva i direktora TIR-a Bor (u sastavu RTB) da najhitnije organizuju nastavak sastanka na kojem bi se razmatrala glavna, životna pitanja za kolektiv i sve zapsolene. A to su:

1.Vraćanje- povećanje zarada u TIR-u u skladu sa procentom povećanja u matičnom-generalna direkcija RTB-a.(11%).

2. Obrazloženje neispunjenjenja proizvodnog i finansijskog plana TIR-a.

3.Zašto su obustavljene aktivnosti na potpisivanju ugovora o radu koji su sada povoljniji nego što će biti kada se usvoji novi Zakon o radu. Ko radi na štetu radnika TIR- a i u čijem interesu?

4. Izlazak iz restruktuiranja RTB-a i aktivnosti u TIR-u povodom toga.

5. Dinamika završetka radova u Topinici i novoj Sumpornoj, razlozi kašnjenja, posledice kašnjenja i odgovornost.

6. Da li dugovanja za bakar koja su data drugim firmama u stečaju, a koji nije naplaćen, kao i otpadno gvožđe dato a nenaplaćeno firmi koja je bukvalno očistila TIR od sekundarnih sirovina, ugrožavaju finansijsko stanje. Da li je, samim tim, dobit TIR-a, a u krajnoj liniji i zarade radnika TIR-a (konstantno se smanjuju iz meseca u mesec ), ugrožena i koja je odgovornost direktora za takve propuste.

7. Kakve koncentrate prodajemo a kakve prerađujemo, i kakva je finansijska korist a kakva je šteta od svega toga. I sve pri visokoj ceni bakra!

8. Kakva je raspodela stimulacije mimo pravilnika i odluka usvojenih na Odboru i Skupštini TIR-a, što je krivično delo? Usput je, takvo ponašanje, izazivalo veliko nezadovoljstvo radnika čime se stvara mogućnost manipulacije.

9. Zašto se jedino sprovode samo direktorovi kriterijumi za zapošljavanje radnika pošto sindikat nikada nije video druge kriterijume?

10. I ZATO je neophodna OSTAVKA DIREKTORA TIR-a, kao i zbog neodgovornnosti koja se manifestije negativno na rezultate TIR-a i položaj zaposlenih.

Sindikati direktora Todorovića UPOZORAVAJU da će, ukoliko ne organizuje najhitniji sastanak i ne razmotre se navedena pitanja, pozvati radnike da demonstrativno izađu ispred direkcije TIR-a.

Odbori Nezavisnost i Samostalni sindikat

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !