);
Breaking News

Ciganče, heroj sa Prevodskog potoka

Bor, Donja Bela Reka, 14. jul

Autor: B.F.

Donja Bela Reka je jedno od retkih sela kojeg su fašisti u Drugom svetskom ratu dva puta palili i bombardovali. U šumama iznad sela, u blizini partizanske pojate, u ataru Prevodskog potoka, poginuo je, 10. jula 1943., jedini Rom, narodni heroj bivše Jugoslavije, Stevan Đorđević Novak, rodom iz knjaževačkog sela Radičevca. Mnogi su ga znali i po nadimku Ciganče. Sa Novakom su, spletom nesrećnih okolnosti, poginuli i njegovi ratni drugovi, prvoborci Milan Vasić Perica, Borivoje Colić Joca i Predrag Kostić Veljko. Nedaleko od Prevodskog potoka četnici su zarobili i zapalili Borivoja Tomoća Iku i zaklali Borislava Milenkovića Srđu iz susedne Rgotine. Narod borskog i zaječarskog kraja, svake godine na tom mestu, dolazi i polaže cveće i vence na spomenik partizanskim žrtvama, dok omladina organizuje bogat sportski i kulturni program.

Ovog 12. jula, posle 20 godina, delegacije Ministarstva rada, socijalne politike i boračkih pitanja, SUBNOR-a Srbije i boračkih organizacija tog kraja, Sokobanje i Pirota položile su vence na spomenik i odale poštu, na brdu Topla, i žrtvama četnika Koste Pećanca i Draže Mihajlovića. Desetorica partizana je najsurovije mučeno, a potom su pobijeni i zaklani.

U kulturno-zabavnom programu učestvovale su folklorne grupe iz sela Rgotina i “Rom” iz Bora. Za lepoticu “Prevodskog potoka” izabrana je Katarina Lazarević, učenica iz Rgotine. Organizator ovogodišnje manifestacije bila je Mesna zajednica Donje Bele Reke. Svestranu pomoć pružio je i Belorečanin Stanoje Savić.

Zatrta cela familija

O spomeniku na Topli godinama brine porodica Đorđević, supružnici Radiša i Jasna sa sinovcima Kristijanom i Marijanom. Oni namernicima pokazuju imena stradalih Belorečana naglašavajući da je, te 1943., od desetorice, šestorica žrtava iz kuće Mladenovića. To su: Milenko, Stana, Sava, Miloš, Stanica I Živan, kao i Božidar Arsić, Dušan Rajić – Jova, Milenko Živanović i Sava Ilić.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !