);
Breaking News

Direktor RTB Bor i „pešice“ braniće novi Zakon o radu, sindikati i radnici zaćutali!

Bor, 14. jul

Autor: M.C.

Da se u RTB Bor i dalje ništa ne događa mimo jednog čoveka pokazala je i sinoćna izjava direktora Spaskovskog na RTS i jutrošnja informacija lista „Kolektiv“, glasilo RTB-a. Direktor energično staje u odbranu novog Zakona o radu izražavajući volju svog menadžmenta i navodno sindikata u kompaniji, što je najmanje ravno zbunjivanju i neodmerenosti. On se, sad i opet, zaklanja iza, kog će drugog, nego Rudarskog sindikata (poznatijeg i kao direktorski) javljajući se sa rudnika „Jama“, tamo gde taj sindikat ima utočište na čelu sa direktorovom desnom rukom, rudarskim nadzornikom Ljubišom Miljkovićem, bivšim članom Opštinskog veća Bor. Začudo, Miljković se ne pojavljuje (možda se odmara od napornog sindikalnog delanja), ali je Spaskovski iz sveg glasa za (može se razumeti) kontramiting, jer ako zatreba „i pešice će u Beograd“. Odakla sad odjedanput tolika revolucionarnost? Zar se reprezentativni sindikati, Samostalni i Nazavisni nisu izjasnili da će praviti proteste ispred Doma Skupštine u Beogradu ukoliko se usvoji novi Zakon o radu. Takvom predlogu svojih lidera, koliko nam je poznato, nisu se usprotivili ni u RTB Bor. Od jutros smo ih zvali, niko se ne javlja, kao da su se uplašili ili ućutkali preko noći. Bolje i to nego da slušaju i gledaju RTS u pola osam!

Da nije tužno i ružno, bilo bi napadno smešno: pa zar se, u ranijem periodu, u raznim prilikama i neprilikama, i aktuelnoj vlasti, nije pretilo tim sindikatom. Svakome u RTB je poznato da je taj sindikat osnovan da štiti direktora (e) ukoliko im se izmakne ili zaljulja fotelja. To kažu i u „konkurentskim“ sindikatima. Nezavisni sindikat TIR-a (RTB) je, pre neki dan, saopštio da se oni grčevito bore za vraćanje plate zaposlenima na februarski nivo, a Rudarski sindikat ih opstruiše ili ćuti kao zaliven. Jer, to nije, pretpostavlja se, u skladu sa odlukama direktora.

Da li se, najzad, ikada čulo da se, kad se menjaju ili dopunjuju zakoni, kad o njima treba poslanici da kažu poslednju reč, pitao generalni direktor bilo koje firme, pogotovu one koja slovi da je državna. Tako nešto se i podrazumeva. Sada ispada da se menadžment RTB Bor, u liku i delu svog glavnog i neponovljivog direktora – još na RTS, Drugi udarni Dnevnik – toliko zabrinuo da ne propadne taj dokument da će i pešice u glavni grad. Zna li uopšte ko šta i kad radi u RTB-u? Zar direktor tolike kompanije nema šta drugo da smišlja u svom preduzeću (problema je sačuvaj Bože) nego da izigrava dušebrižnika i zaštitnika predlagača zakona, što je najobičnija farsa i providna igrarija. Dokle ćemo trpeti taj „zulum“ i uvrede inteligencije, najviše mi, građani koji ne postavljaju takve direktore, niti im daju podrške.Valjda će najavljene reforme dodirnuti i – nedodirljive a neuspešne i samohvaljive direktore koji sebe pokatkad nazivaju i „najboljim fudbalerima“. Vala nam je bilo i previše tih uspeha i slavodobitnika na tuđi račun. Račun iziritiranog i nervozno-poniženog naroda koji, hteo ili ne, sluša i gleda kojekakve nebuloze i besmislice od onih koji bi prvi trebalo da guraju napred i budu u službi opšteg boljitka.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !