);
Breaking News

Neverovatno: Rudarski sindikat u Boru – protiv je rudara, a u interesu je direktora!

Bor, 15. jul

sindikati logoi

Stav dva reprezentativna sindikata TIR-a (RTB Bor), Nezavisnog i Samostalnog po pitanju Zakona radu i Zakona o PIO, jeste da su pojedine izmene i dopune ovih zakona veoma štetne i sa nesagledivim posledicama po radnike, a naroćito za radnike RTB-a i TIR-a koji se rađaju, žive, rade i umiru / generacijski / u najzagađenijoj sredini u Evropi. Ovde u Boru, u rudnicima i topionici. Svima se ukida pravo na naknadu za smenski rad – jamcima –rudarima, tipioničarima i ostalima koji rade po smenama.

Ukida se i pravo na naknadu zbog otkaza dobijenog kao tehnološki višak. Kad se tome doda da radnik u penziju može tek sa navršenih 65 godina, desiće se da radnika, recimo u šestoj deceniji, privatnik otpusti i on nema ni umanjenu penziju, ni platu do 60 godina života. Izjednačavanje starosne granice žena i muškaraca za odlazak u penziju sa 65 godina života, nije najbolje rešenje. Jer, to je udar na sve zaposlene žene, posebno na porodicu i najviše – na žene koje rade u pogonima RTB-a, na primer u Fabrici sumporne kiseline ili elektrolizi. Nije ni logično da kafe kuvarica u Skupštini i radnica u Sumpornoj imaju iste uslove za odlazak u penziju. Smanjena je naknada za godišnji odmor, ukida se naknada u slučaju tehnološkog viška, a ukoliko postoji tehnološki višak prestaje važnost KU za 6 meseci.

Osnovna i statutarna uloga naših sindikata je da zastupaju interese radnika i nikako drugačije, i mi to činimo. Kod nas u RTB-u postoji i direktorski, tzv. Rudarski sindikat koji logično zastupa interese poslodavca a ne radnika, i odatle razlika u stavovima ovih sindikata po pitanju Zakona o radu i Zakona o PIO.

Kada čujemo da su članovi Rudarskog sindikata zadovoljni što će rudari po smenama da rade bez naknade za smenski rad i da je dobro što će im se plate znatno smanjiti, nekima i prepoloviti, naprosto ne možemo da verujemo da nam se to – zaista događa. Sramota je svih što postoji ovaj NERUDARASKI, već direktorski sindikat, a želimo u EU boreći se navodno za demokratiju i evropske standarde.

Reprezentativni sindikati: Nezavisnost i Samostalni sindikat TIR-a (RTB Bor)         

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !