);

Važno je da je novi Zakon o radu podržao direktor RTB Bor?

Bor, 15. jul

Autor: M.C.

Tri detalja od jutros “bodu oči” u susret skupštinskoj raspravi o predlogu novog Zakona o radu. Prvi je sinoćni intervju Aleksandra Vučića RTS-u (nije to bio klasični intervju, ni razgovor ravnih, više je premijer pričao“svoju priču”). On je, u trenutku, da bi bio slikovitiji rekao kako je dobio pismo i podršku šestorice radnika iz Bora. Oni su, ako se ne varamo, pozvali kolege iz kancelarija da se uhvate lopate i krenu u proizvodnju, a ne da štrajkuju po Beogradu. Nije li taj aber stigao iz Rudarskog sindikata Srbije sa sedištem u Boru (nije prisutan ni u celom RTB, a kamoli diljem Srbije, jer slovi da je direktorski) koji se i jutros oglasio kako podržava novi Zakon o radu ili rad o Zakonu. ONI koji su samo do pre pet, šest meseci, gotovo istovetan predlog, tako “masakrirali” sad, eto, kao podržavaju svom silom jer “doneće nova radna mesta i dovesti investitore”. Njihov zlatousti lider Ljubiša Miljković (o njegovim zaslugama u RTB i šire tek će se čuti!), nazivajući Samostalni i Nezavisni sindikat “takozvanim”, kobojagi podržava Vladu isto onako kako je dan ranije, na RTS, uradio i njegov direktor Blagoje Spaskovski. A Spaskovski je, setite se, na sva usta najvulgarnije psovao tadašnjeg ministra Radulovića (pogledajte društvene mreže i dnevne novine Blic). Koga oni sad to opet zavaravaju i obmanjuju. Ili olako menjaju mišljenja, što im je svojstveno. Gola farsa i bruka i za državu, i sve građane, jer dozvoljavamo da nas takvi manipulanti godinama okreću i obrću.

Drugi detalj je jutros osvanuo na sajtu VESTI online (možda još ponegde). Doslovno piše: “Pregovori sindikalnih vođa i Vlade su propali, ali su se odjedanput pojavili sindikalni lideri većih državnih preduzeća sa hvalospevima Zakonu o radu. U odbranu je stao i direktor RTB Bor Spaskovski, poznat medijima iz brojnih finansijskih afera”. Ovde nemamo ni trunku komentara. Sve je poznato i – svaka čast svakome u ovoj državi koja dozvoljava sebi da joj, primera radi, ostavke podnesu i predsednik Upravnog odbora RTB (i šef kabineta ministra finansija) i ministar finansija Krstić, (pre toga i ministar Radulović), a da čuva i neguje gore pomenute lokalne “šerife” i političko-privredne, apsolutno neuspešne, moćnike!

Slučajno smo jutros prisustvovali razgovoru radnika RTB Bor. Oni se ne slažu da se posebno plaća samo rad u trećoj smeni, nego i u ostalim smenama – jer u rudncima sa podzemnom eksploatacijom mrak traje 24 sata. Oni ne mogu da shvate ni to kako se poslodavac stavlja u funkciju sindikalca (direktor RTB, i ne samo on) i kako to da nam se “servira” podrška direktora državnih preduzeća – za državni projekat. Previše je providno, i bespotrebno, na taj način, ubeđivanje radnika, jer su i oni, radnici, siti bahatih menadžera koji su – kako su reprezentativni sindikati juče zvanično saopštili – glavni krivci, zajedno sa političarima i kameleonskim tajkunima (i ovaj momenat se lako može prepisati borskom Ronaldinju), za sunovrat i propast srpske privrede!

A od premijera sinoć čusmo i to da radnici RTB Bor (moguće je ona šestorica rudara s lopatama!) neće otići u Beograd na protest. Pa, oni su, ko će drugi, hajde da vidimo ko je u pravu, upravo iz – ili iz neposredne, burazerske blizine – direktorskog Rudarskog sindikata. I da nisu, premala je to šaka “izobilja”. Zašto im premijer toliko veruje, pitanje je svih pitanja. I dokle. Nismo li, gospodo i drugovi, svi mi “borski i srpski kameleoni”. Da ne spomenemo naslov davno zaboravljene drame novinara “Novosti” Jove Kesara. Ne valja nam rabota, pa to vam je!

           

Оставите одговор