);

Vučić danas u Boru i na Borskom jezeru

Bor, Beograd, 17. jul

Izvor: Tanjug, M.C.

U sklopu posete delegacije Vlade Rumunije državnom vrhu Srbije, premijeri Viktor Ponta i Aleksandar Vučić posetiće Bor.

Ponta će posetu Beogradu početi razgovorom s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle kojeg će biti održan plenarni sastanak delegacija vlada dveju zemalja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Nakon sastanaka će uslediti izjave za medije dvojice premijera.
Ponta će razgovarati i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, navedeno je u saopštenju pres službe predsednika.Vučić i Ponta će zajedno posetiti Bor, gde će se u hotelu na Borskom jezeru u 12.15 sastati s predstavnicima udruženja Rumuna u Srbiji.
Predvidjeno je da se premijeri i posle tog sastanka obrate medijima. Uoči posete Ponta je poručio da Rumunija čvrsto podržava evrointegracije Srbije i novu srpsku Vladu u njenim naporima za modernizaciju zemlje i sprovoš‘enje nužnih reformi na putu ka EU.
Upitan s kakvom porukom dolazi u Beograd, on je u intervjuu Tanjugu odgovorio:
„Kao zato je i prirodno izmedu prijatelja i veoma dobrih partnera, glavna poruka je poruka uvažavanja i podrške novoj vladi Srbije u njenim namerama i naporima za modernizaciju zemlje i za implementaciju neophodnih reformi u procesu evropske integracije Srbije.“
On je rekao da ć‡e jedna od glavnih tema razgovora u Beogradu biti iskustvo njegove zemlje u procesu evrointegracija i pristupu evropskim fondovima i ocenio da bi za Srbiju bilo veoma korisno da iskoristi ta iskustva Rumunije.
„Smatram da je veoma bitno za Srbiju da uči iz iskustva Rumunije i uveravam vas da ćemo, zato se nas tiče, pružati svu institucionalnu i profesionalnu podrku koju zahteva ovo izuzetno važno pitanje“, poručio je on.
Bilateralni odnosi su, prema njegovoj oceni, tradicionalno dobri, ali ima još prostora za njihovo unapređ‘enje, kako na ekonomskom planu, tako i zbog jedne novine – zajedničkog pristupa raznim programima i projektima koje finansira EU.
Ponta je napomenuo da te nove mogućnosti mogu da doprinesu stvaranju još veće uzajamne bliskosti, posebno na nivou lokalnih zajednica.
Na pitanje kako vidi položaj rumunske manjine u Srbiji, Ponta je odgovorio da „postoje neki izazovi“ kada je reč o pristupu obrazovanju, medijima i veroispovesti na maternjem jeziku.
Povodom glasina da bi Rumunija, jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, mogla da promeni taj stav, Ponta je rekao da je pozicija Bukurešta po tom pitanju ostala nepromenjena i napomenuo da je poštovanje međunarodnog načela suvereniteta jedan od osnovnih elemenata na kome se temelji međ‘unarodni poredak.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !