);
Breaking News

Vučić: Ja sam u Boru mali, Blagoje je veliki, evo još para…

Bor, 18. jul

Autor: M.C.

Na portalu “Blica” čitamo: “Vučić kaže da zna da je on u Boru mali, i da je samo Blagoje veliki (Spaskovski, direktor RTB), ali ni da Blagoje ni bilo ko drugi ne sme da se igra sa državnim novcem…”

Komentar na portalu B 92, na Vučićevu izjavu da “posle ovog dodatnog ulaganja mora doći do ozbiljne kontrole poslovanja i ozbiljnih ušteda, jer država nema novca za bacanje”… “Šta je sa prethodnih 170 miliona evra kredita za koje je RS dala garancije a koji su potrošeni a rekonstrukcija topionice nije završena 2013. godine? Šta je sa potrošenih 17 miliona evra iz Fonda za razvoj RS za rekonstrukciju postrojenja flotacije, koja još nije završena? Šta je sa potrošenih 27 miliona evra iz Fonda za razvoj RS za rudarsku opremu za povećanje proizvodnje, a proizvodnja iz rudnika sve manja? Umesto planiranih 60.000t bakra prošle godine, ostvareno samo oko 30.000t. Na šta su potrošene pare? Ko je kontrolisao trošenje do sada? Ko je odgovoran što nema rezultata? Šta bi sa pričom iz Insajdera?… Mnogo pitanja još uvek nema odgovor”. Napisano istinski i s poznavanjem tematike.

Pođimo redom. Ove Vučićeve aluzije na “mali” i “veliki” ništa ne znače, niti vrede. Isto kao što ni dosadašnje, gotovo nikakvo, preispitivanje poslovanja i rada RTB na čelu sa tim istim Spaskovskim. U jednu ruku dobro je što pare dolaze u još nerestruktuirani Bor, ali da se i dalje daju jednim te istim, krajnje sumnjivim, menadžerima ili menadžeru, zaista je problematično. Ako premijer kaže da ne sme niko da se igra državnim parama, zar do sada nije bilo igranja koliko im je bila volja. Pa i “Insajder” je o tome naširoko zborio i upozoravao. Ovakav pristup sa megafonom i kratkim izjavama za novinare (i to juče probrane novinare u kuloarima RTB), nedovoljna je priča za tako veliku temu. To što će RTB verovatno ostati pod državnom kapom, i nije loše, model JAT-a, ako uspe – moguće je da bude i dobar. Ali,. zar ista neuspešna, jedino politički prevrtačka, bahata i smutna ekipa da nosi tako dogovoran posao – nema smisla. To su dokazali mnogi najeminetniji stručnjaci i naučne kuće. Premijer u razgovoru sa lica mesta za Dnevnik RTS-a spominje i rudara Miljkovića, a RTS Miljkovića jedinog pušta da “diže raju” (zvanično 1.000 rudara, među kojima je bilo i puno lepih žena i to kraj topionice bakra), a o tom čoveku kao da niko i ništa ne zna. On je, kako objavljuju današnji portaali, uzeo otpemininu, kao i Spaskovski, napustio RTB i sad se vraća(ju) da sole pamet, ne samo Boru, nego i Beogradu. Da je samo taj “blef” ili trik njima svojstven, pa ni pola jada, ali idu oni dalje i sve dalje. Lepo, kad jednog dana izađu na videlo da ima čemu da se “divimo”, em kličemo! Čak i, ubeđeni smo,i zbog Vučićeve zablude oko RTB i posebno Spaskovskog i njegovog omiljenog “rudara” Miljkovića.

TO što je juče neko “ukinuo” celo opštinsko rukovodstvo, glavnog domaćina, da ne dočeka prmijera i saradnike, niko i ne spominje. Takav gest je nesvakidašnji i neoprostiv, čak i u diplomatiji. RTB Bor je na teritoriji Opštine Bor, i on ne može , niti sme, da bude “država u državi”. Spaskvoski je, i po tome se videlo, (on je jedini dočekao goste, po TV snimcima)”država u državi”, i njemnu ni danas “ne može niko ništa”. Ako se tako radi u savremenom svetu, onda smo mi daleko i od Evrope i sveta.

 

Оставите одговор