);
Breaking News

Reforme počele – Bor platio struju… (Nemoguće!)

Bor, 22. jul

Autor: M.C.

regstruja_fI VUČIĆU IMA KO DA PIŠE: Čestitam. Reforme su zbilja počele. Na osnovu čega to zaključujem? Na osnovu toga što je RTB Bor podmirio dug za struju Elektroprivredi Srbije. Na osnovu čega zaključujem da je dug podmiren?

Na osnovu toga što je RTB Bor među prvima i glasno podržao novi Zakon o radu. Jer, Aleksandar Vučić ne bi nikad dozvolio da ga tako javno i glasno podržava neko ko svoje dugove ne podmiruje. On bi takvu podršku odlučno odbio. Pa čak i ako bi se njemu, budući da ima meko srce, tako nešto neoprezno omaklo, tu je Aleksandar Vulin da ga strogo i odlučno vrati na pravi put…

Ovako Ruža Ćirković piše u sinoćnom portalu lista DANAS, novinarka koja izuzetno poznaje naša društvena dešavanja, posebno ekonomiju. Uzeli smo samo početak kolumne, jer se odnosi na RTB. U kasnijem tekstu ona upoređuje današnja reformska dešavanja sa Miloševićevim režimom, sa SIMPOM, sa sindikatima koji čas brane interese radnika, čas direktora. Isti ti sindikati, i po novim zakonima, biće snažno organizovani jedino u državnim firmama i javnom sektoru, u privatnom se tako nešto teško zadržava. Tekst se zaključuje konstatacijom da u Zakonu o radu postoji i stavka po kojoj u preduzećima u restruktiranju ne važi stavka o otpemninama samo kod poslednjeg poslodavca. A ta ista preduzeća su, lošim i neodgovornim radom, upropastila i mnoge druge firme. Sad se opet nagrađuju! Reformski, zar ne?

Eto, ispričasmo Ružinu, a šta ja sa našom pričom. Danas su neke novine objavile kraj direktorovanju pojedinaca u četiri, pet javnih preduzeća po Vučićevoj jučerašnjoj izjavi. Naravno, firme u resturktuiranju niko ne spominje, a trebalo bi. Jer, ovakvi, kao u RTB Bor, politički insiprisani menadžmenti sigurno ne mogu uspešno da završe dugogodišnje restruktuiranje. Kako su i u sinoćnjem udarnom Dnevniku RTS-a ekonomisti rezonovali – na njihova mesta trebalo bi najhitnije (valjda do Vučićevog 4. avgusta) postaviti profesionalce menadžere. Oni bi, veruju ekonomisti, najbrže i najbolje završili taj već mučni posao i preduzeća usmerili ka reformskim zakonima i savremenijem i efikasnijem poslovanju. To bi, u slučaju RTB Bor, značilo da je NEOPHODNO odmah smeniti Blagoja Spaskovskog i, kako je i najavljeno, raspisati konkurs za novog generalnog direktora. Ovde je u problemu – opet – i Upravni odbor. Spaskovski bi, zajedno sa rudarskim i sindikalnim stručnjakom Ljubišom Miljkovićem mogao da završava projekat Nove topionice dokle mu volja i – sve u dogovoru sa državom ili bez nje. I stara topionica bakra mogla bi da padne u šake dosadašnjeg rukovodstva TIR-a dok se nova ne završi, a sve u cilju da ta firma dokrajči započeto u metalurgiji. Pa šta bude – videće se. Zašto bi neko drugi podnosio tuđe račune. Drugačije je, izgleda, teško smisliti izlazak iz totalne i sveobuhvatne krize. Ako ima boljih ideja, još bolje.

Šale novinarke Ćirković nisu naivne. One upućuju na to da organizovanije i s više opreznosti, bez političkog marketinga, prilazimo rešavanju teškoća. U Boru – u prvom redu. Podrška RTB-a novom Zakonu o radu (ne razilkuje se mnogo od ranijeg kojeg je zagovarao tadašnji ministar privrede Radulović kada nije bilo podrške) ne bi trebalo da utiče na bilo kakvo raspoloženje ni premijera ni Vlade. To je bio najobičniji i poznati borski trik iza koga se valja politički interes pojedinaca ili pojedinca u RTB i – ništa, ništa više od toga. Koketiranje sa vlašću malo je pomoglo i drugima, ali samo za izvesno vreme. Da će se na taj način platiti 120 miliona evra duga EPS-u, u RTB danas i ne sanjaju. SVE ĆE TO NAROD POZLATITI! Umesto da se gledalo na realne plate i odgovornije razmišljalo o investicionim projektima i zaduženjima, sada se novinari u Beogradu ne bi šegačili sa nekada zlatnom kompanijom od svetskog ugleda. Ispada da je Titovo vreme bilo bolje, ali to je apsolutno druga tema.

Eto kako se politička podrška direktora RTB Spaskovskog (upriličena i u Dnevniku RTS) sveti i kako zasmejava ceo svet. A moglo se bez providnih izjava i huškanja uplašenih radnika političkog prevrtača Spaskovskog i njemu sličnih. Trebalo je samo više znanja, volje i umešnosti. I odlučnosti da se krene u neizbežne promene kako to rade u bar manje ispolitizovanijim društvima.

Sačekajimo 4. avgust. U međuvremenu su mogući novi reformski zakoni pa i podrške Spaskovksih i Miljkovića (ukoliko nije u invalidskoj penziji?), a što se tiče RTB –a Bor – “Bor je platio struju…”!

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !