);

RTB BOR: SVE ŠTO JE MOGLO DA SE UNIŠTI – UNIŠTENO JE, ŠTO JE MOGLO DA SE POKRADE – POKRADENO JE! SAMO JE SPASKOVSKI OSTAO!

Bor, 25. jul

Autor: M.M.

Blagoje novogodisnji press 020Pre desetak i više dana pročitali smo na sajtu Medija centra Bor članak pod nazivom „ Šta je još potrebno pa da se desi da Blagoje Spaskovski ode“?. Sada kada je prošlo tih desetak dana, nad Borom je prošlo mnogo mutnih oblaka ali ova nesreća nas, nažalost, nikada neće proći. I da ode, već je kasno. Grad Bor će veoma brzo bankrotirati i to u svim oblastima(i kao opština, i kao industrijski grad).

Mnogi se pitaju zašto tako sumorne prognoze? Ukratko:

1.Proizvodnja nikad manja,

2.Totalno raubovanje rudnika Veliki Krivelj,

3.Potpuno pogrešna i katastrofalna koncepcija dugoročnog razvoja RTB Bor,

4.Pogrešne investicije u opremu (kamioni „Belaz“ , 10-tak – svakodnevno su u kvaru, Flotacija u Krivelju – 60% iskorišćenja sa odokativnim vodjenjem procesa flotiranja, „žuti“(politički) rudnik „Cerovo“ – o tome će se tek pisati i pisati),

5.Ogromna dugovanja javnim preduzećima, dobavljačima, borskim preduzetriicima, a samo Opštini Bor duguje se preko 500 miliona dinara.          .

6.Kriminal oko izvoza koncentrata(nedostaje lOOkg zlata), a tek sav kriminal oko već plaćene opreme koja nikada nije isporučena RTB-u Bor.          

Ovo nije tek puko nabrajanje, vec iznošenje veoma ozbiljnih činjenica koje se ne mogu negirati niti obacivati kao deo kuhinje politickih protivnika ili sujetnih i ljubomornih pojedinaca. Sve se može proveriti, apsolutno sve i nikome nije jasno koji je to viši interes da se ne stane u zaštitu drzave Srbije. Bilo je istraga po pojedinim krivičnim delima, ali kada je već sve bilo potpuno jasno da postoje dokazi o krivičnom delu, uvek je neko „odozgo“ obustavljao dalje procesuiranje i ceo predmet stavljao ad acta. Postavlja se jednostavno pitanje: da li se radi o nekakvoj sprezi, saučesnićtvu ili doooobro plaćanim andjelima čuvarima?

Jednog dana će istina svakako izaći na videlo. Ko će tada prihvatiti odgovornost za ignorisanje sunovrata iz koga gotovo da nema povratka? Svakako će doći na red i nalogodavci (zatačkivači) koji su za sada u dubokoj senci, ali čemu sve to ako se to ne desi što pre – a da ne bude suviše kasno.

Da bi se odvratile misli sa ogromnih problema koji uveliko kucaju na vrata, svakodnevno se govori o nekom „fantomskom“ i ekspresnom završetku (već se kasni godinu dana) projekta Nove topionice a strani izvodjači ( koji su po celom svetu izgradili na desetine takvih postrojenja) kažu da od toga nema ništa ili ima – teeeek krajem sledeće godine. Oni kaži i da će projektovano iskorišćenje od 98,5% biti tek pusti sanak. Katastrofalno štetan ugovor po Republiku Srbiju (kreatori mr M.Dinkić i B. Spaskovski), dovešće Republiku Srbiju u ozbiljne probleme, jer je Srbija garant ino kredita čiji će anuiteti već tokom ove godine stići na naplatu. Jedan od članova tog sramnog ugovora kaže da – ako se na dokaže projektovano iskorišćenje od spomenutih 98,5% – ino ugovarač će platiti penale od 11 miliona eura a u džep staviti stotine miliona eura (zajedno sa onih 30-40 koje je premijer obećao pre nekoliko dana).

Poseta premijera Vučića jednom od najvećih gradilišta u Srbiji je normalna i očekivana (kao podstrek i interesovanje za napredak radova), samo što je trebao da svojim domaćinima (Spaskovskom i Miljkoviću) postavi dva pitanja:

1.Koliko će ukupno i definitivno koštati porijekat Nove topionice i Fabrike sumporne kiseline? (predvidjeno 130 miliona, a po svojoj prilic, koštaće preko 300miliona eura).

2.Kada će biti završen taj Projekat? Neka domaćini koji su ga dočekali garantuju svojom pozamašnom imovinom da će tako i biti kako su i obećali.

Vratimo se na početak teksta. I našem predlogu – sada Spaskovskog treba zadržati po svaku cenu. Zašto? Zato što više ne može da izazove nikakvu štetu, sve što je moglo da se uništi, uništeno je, sve što je moglo da se pokrade, pokradeno je, a on kao dokazani vizionar, može da pokrene nove investicije, nove ideje, nove projekte. ON je čovek od karijere koji će na kraju staviti tačku na SVE u Boru!

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !