);

Danas je 100 godina od Velilog rata. Knjiga Brane Filipovića „Veliki rat u 99 slika“ je spomenik velikoj ratnoj epopeji srpske vojske i naroda

Bor, 28. jul 2014.
Autor: M.C.

Solunac Gavrilo PetrovicCeo svet danas obeležava stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata. Srpska Vlada u Nišu, ondašnjoj ratnoj prestonici, danas zaseda u zgradi u kojoj je Nikola Pašić, pre 100 godina, zasedao i gde je dobio telegram o objavi rata Austrougraske Srbiji. Danas će biti, tim povoodm, postavljena spomen ploča.
Medija centar Bor izdao je 2010. godine obimnu, jedinstvenu knjigu, „Srbija u Velikom ratu, u 99 slika i stoti pomenik heroja“. Godinu kansije izdato je drugo, a potom i treće dopunjeno izdanje. Do kraja ove godine trebalo bi da se pojavi i četvro izdanja sa još dodatnih sto stranica. Autor je Brana Filipović, novinar iz Bora.
Iz pogovora Tomilsava Tomića (Bor – Bojnik, 2011.) citiramo ovaj deo:
„Siguran sam da neću pogrešiti ako kažem da je svaka „slika“ ( reč je o najtežim trenucima borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu) posebna priča s ogromnom pregršti činjenica koje se ne mogu tako lako, ni brzo, zaboraviti – one, neprikosnovene istine, ostavljaju dubok trag u svesti čitaoca i naprosto nagone na pomisao „da li je to moguće“?

Ova knjiga obiluje takvim detaljima iz naše istorijse prošlosti, iz Velikog rata, koje, siguran sam, do sada niko nije uspeo tako odgovorno da prikupi i uobliči u jedno izdanje koje zaslužuje ozbiljnu ngradu… Generacije potomaka naših slavnih predaka biće izuzetno zahvalne autoru, jer će ih još više poštovati, posebno pripadnike najhrabrije Timočke divizije“.
U knjizi je oko 150 originalnih ilustracija s početnim tekstom „Prvi rat je dugo planiran“. Knjiga je svojstven spomenuik junaštvu, prkosu, stradanju,
rodoljblju…

Pismo srpslog poslanika u Beču Jovana Jovanovića Nikoli Pašiću 15.04.1913.
Pismo srpslog poslanika u Beču Jovana Jovanovića Nikoli Pašiću 15.4.1913.
Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !